Lage prijzen slag voor eiermarkt
De Nederlandse producenten van eieren verkeren in grote problemen. De concurrentie uit landen als Spanje, Polen en Tsjechië is in het gat gesprongen dat als gevolg van de vogelpest is ontstaan. Hierdoor is de marktprijs gezakt naar circa 2,5 cent per ei, terwijl de kostprijs op 4,5 cent ligt.
De Nederlandse boeren hebben hun schuren inmiddels weer vol met nieuwe kippen. Alleen is de eierprijs sinds februari op een dieptepunt beland, zei J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders donderdag. „Niet alleen de binnenlandse prijzen zijn laag, maar ook de export naar Duitsland stokt.”
Kippenboeren proberen volgens Wolleswinkel de productie iets te verlagen door oude kippen eerder te slachten en voorzichtig te zijn met de aankoop van nieuwe dieren. „Maar niemand wil zijn bedrijf sluiten. Ze hopen allemaal dat de markt snel weer aantrekt.”
Het is echter de vraag of dat gebeurt. „De producenten in de andere Europese landen hebben de weg naar Nederland en Duitsland gevonden. Het aanbod is gegroeid, terwijl de vraag afneemt. Veel bedrijven maken zich zorgen. Het zou mij niet verbazen als deze lage prijzen nog een halfjaar aanhouden.” Nederland telt ongeveer 1000 legbedrijven met minimaal enkele duizenden kippen.
D. van de Riet van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren heeft berekend dat een gemiddeld bedrijf maandelijks circa 10.000 euro moet bijleggen. „We moeten rekening houden met faillissementen. Het is natuurlijk moeilijk voor de boeren om bij de opbouw van hun bedrijf het hoofd boven water te houden als er meer concurrentie is.”
Ondanks de lage prijzen voor de kippenboeren betalen de consumenten in de supermarkt het volle pond. De koepel van supermarkten Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt dat het niet aan de supermarkten ligt. „De prijzen van eieren worden door de eierpakstations wekelijks vastgesteld”, aldus M. Jansen van het CBL. „Zo stelt de tussenhandel een notering vast. Als het aan ons ligt, wordt deze notering zo snel mogelijk afgeschaft.”
Volgens het CBL moeten de boeren niet bij de supermarkten zijn, maar bij hun eigen afnemers. „Wij verdienen nu aan de eieren nog minder dan voor de vogelpestcrisis. De markt functioneert niet optimaal. Wij zijn voor een doorzichtige markt, en dat is nu niet aan de orde.”
Tien handelaren stellen de notering van eieren vast, de Amsterdamse notering. Per honderd eieren van het middensoort is dat volgende week 44,50 euro. Dat is dus 4,5 cent per ei, de prijs die de inkopers van supermarkten betalen. Een van die tien handelaren is directeur N. Glorie van grossier Eierenglorie Vermeulen. „De handelaren stellen een adviesverkoopprijs op.” De prijs wordt vastgesteld na consultering van onder meer de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders. Verder kijken de handelaren naar de wereldmarkt.
Volgens Glorie is het zeker niet zo dat de handelaren het prijsverschil in hun zak steken. „Kijk maar eens naar de adviesverkoopprijs. Ik denk dat de supermarkten aardig verdienen aan de eieren. Dit product is buiten schot gebleven in de prijzenslag.” Glorie denkt dat de prijzen van eieren half augustus aantrekken. „Dan komen de mensen weer terug van vakantie. Traditioneel trekt de prijs dan weer wat aan. Nu is er weinig vraag.”