Mensheid voor 2050 massaal over op flexitarisch dieet
Het is haalbaar om in 2050 10 miljard mensen te voeden, zonder de aarde te overbelasten. Maar dan moet de wereld minder vlees en meer plantaardig gaan eten, voedselverspilling halveren en grootschalig geavanceerde landbouwmethoden inzetten.
Daardoor wordt het risico op milieuvervuiling, tekort aan zoet water, verdergaande klimaatverandering en overmatige toepassing van kunstmest en bestrijdingsmiddelen vermeden, concluderen voedsel- en populatiedeskundigen van de universiteit van Oxford. Hun onderzoek publiceerden ze dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
„Een enkele oplossing is niet genoeg om te voorkomen dat we de aardse beperkingen te buiten gaan. Maar wanneer alle maatregelen tegelijk worden ingezet, is het mogelijk een groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden”, zegt onderzoeksleider Marco Springmann van de universiteit.
Hij waarschuwt dat bij onveranderd gedrag –veel vlees, suiker en vet eten– het milieu in 2050 met 50 tot 90 procent zwaarder zal worden belast. „In dat geval zal de draagkracht van de aarde met een factor twee worden overschreden.”
Uit het model dat de wetenschappers ontwikkelden, blijkt dat een zogeheten flexitarisch dieet –vooral plantaardig en met weinig vlees– noodzakelijk is om de uitstoot van broeikasgassen met meer dan de helft te verminderen. Door precisielandbouw kan het gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en zoet water eveneens met de helft worden verminderd. Een halvering van de voedselverspilling en afval verlaagt de milieubelasting met ongeveer 16 procent.
Om deze doelen te bereiken, is volgens Springmann een samenhangend pakket van regelgeving, onderwijsprogramma’s en economische maatregelen noodzakelijk.