Binnenland

Regenboogvlag voor SGP-burgemeester Nunspeet

De Nunspeetse PvdA/GroenLinks-fractie overhandigde maandagavond een regenboogvlag aan burgemeester Breunis van de Weerd (SGP). De partij wil dat deze donderdag wordt gehesen op Coming-Outdag. Van de Weerd vindt dat de raad hierover moet beslissen. De twee grootste fracties, SGP en Gemeentebelang, zijn tegen.

8 October 2018 20:40Gewijzigd op 16 November 2020 14:18
beeld ANP
beeld ANP

„Ik kom liever in de kist dan uit de kast.” Dat zei een „gereformeerde jongere” tegen vertegenwoordigers van PvdA/GroenLinks, aldus burgerraadslid Sander Kouwenberg van deze partij. Het wordt volgens hem tijd dat homo-emancipatie op de raadsagenda komt, want het geval staat niet op zichzelf.

„Afgelopen maanden kregen we verontrustende signalen uit de Nunspeetse LHBT-gemeenschap. Op scholen is „homo” een populair scheldwoord en wordt er gecensureerde seksuele voorlichting gegeven. Op het werk en binnen kerken worden homo’s gepest.” Kouwenberg zegt dat hem zo’n vijftien „schrijnende gevallen” ter ore zijn gekomen. Het stoort hem ook dat er in Nunspeet nog steeds „weigerambtenaren” zijn.

Het aanbieden van de regenboogvlag is voor PvdA/GroenLinks „allereerst een statement.” „We willen uitstralen dat we er als fractie willen zijn voor de LHBT-gemeenschap. Het is raar dat de gemeenteraad nog nooit heeft gesproken over dit onderwerp. Tegelijk is dit voor ons het startsein om onze zorgen over te brengen. We zullen de wethouder vragen of hij de omvang van dit probleem in kaart wil brengen.”

Te laat

Het is uitgesloten dat de vlag donderdag, op Coming-Outdag, van het Nunspeetse gemeentehuis wappert. De raad moet hierover beslissen en vóór donderdag is er geen raadsvergadering meer. Kouwenberg zegt dat zijn fractie niet wist dat er over gestemd moest worden. „Daar waren we nu te laat voor. Maar we zijn allang blij dat de burgemeester de vlag toch nog in ontvangst wilde nemen.” PvdA/GroenLinks hoopt dat de vlag nu bij een school of het lokale theater wordt gehesen.

Burgemeester Breunis van de Weerd vindt dat het bij zijn ambt hoort om de vlag in ontvangst te nemen. „Ik ben burgemeester van alle burgers.” Het is volgens hem echter niet aan het college om te besluiten de vlag donderdag wel of niet te hijsen. „We moeten hier zorgvuldig mee omgaan. Daarom moet de raad hierover beslissen.”

Als er binnenkort over gestemd wordt, is het de vraag of een raadsmeerderheid hier voor is. De twee grootste partijen, SGP en Gemeentebelang, lieten weten tegen te zijn. Beide partijen herkennen zich niet in de „verontrustende signalen” die PvdA/GroenLinks zegt te hebben gekregen.

Burgemeester Van de Weerd zegt één voorbeeld te kennen. „Een jongere uit de islamitische gemeenschap durfde binnen zijn familie zijn anders geaarde gevoelens niet kenbaar te maken en dat heeft tot problemen geleid. Dit is via de jeugdhulpverlening naar voren gekomen.”

Fractievoorzitter Harm Jan Polinder stelt dat de SGP tegen elke vorm van discriminatie is. Maar extra aandacht besteden aan een bepaalde groep door er een vlag voor te hijsen, is volgens hem niet nodig. Want er zijn volgens hem geen cijfers die de beweringen van PvdA/GroenLinks staven. Onjuist is volgens Polinder dat er wordt gesuggereerd dat Nunspeet „weigerambtenaren” heeft. „Ik neem aan dat hij hiermee ambtenaren bedoelt die geen homohuwelijken willen sluiten. Die heeft Nunspeet niet meer. De laatste is enkele jaren geleden gestopt.”

Andere betekenis

Nog een reden voor de SGP’er om tegen het hijsen van de vlag te zijn, is dat hij de regenboog een andere betekenis toekent. „De regenboog staat niet voor Coming-Outdag, maar voor de trouw van God na de zondvloed.”

Fractievoorzitter Martin Mol van Gemeentebelang vindt het prima dat de PvdA/Groenlinks aandacht vraagt voor de LHBT-gemeenschap. „Maar wat ons betreft hoeft dat niet met speciaal vlagvertoon.”

Mol noemt het hijsen van een regenboogvlag symboolpolitiek en geeft aan dat voor zijn fractie het gelijkheidsbeginsel leidend is. „Elke burger is gelijk, ongeacht religie of geaardheid. Er gaat geen dag voorbij of het is wel de dag van dit of de dag van dat. Moet je dan elke keer een andere vlag hijsen? Wij vinden van niet.”

Provinciehuizen

Op de gemeentehuizen van Krimpen aan den IJssel en Kapelle zal donderdag voor het eerst de regenboogvlag worden gehesen. En voor het eerst wappert deze vlag ook van het provinciehuis in Middelburg. Het provinciebestuur besloot dat vorige week. Alleen SGP-gedeputeerde Harry van der Maas is hier tegen. Dat betekent dat donderdag, met uitzondering van Friesland, alle provinciehuizen de regenboogvlag uitsteken.

LHBT-netwerk Zeeland had graag gezien dat alle Zeeuwse gemeenten de regenboogvlag zouden hijsen, maar Schouwen-Duiveland, Tholen en Reimerswaal doen niet mee. Frappant is de opstelling van Leefbaar Schouwen-Duiveland. Hoewel de fractie een homo en lesbienne binnen de fractie heeft, stemde ze tegen. Een aparte vlag één dag per jaar voegt niets toe, tekende de PZC vorige week op. „Alle Nederlanders zijn wat hen betreft gelijk en daar hebben we al een vlag voor: onze nationale driekleur.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer