Buitenland

Akkoord EP-fractie met CU-SGP

De twee afgevaardigden van ChristenUnie-SGP in het Europees Parlement zijn het woensdag met een dertigtal collega’s uit andere landen eens geworden over de vorming van een gezamenlijke fractie binnen het Parlement. De groep zal opereren onder de naam Onafhankelijkheid en Democratie.

Buitenlandredactie
15 July 2004 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 01:25

Voorzitter Blokland van de fractie CU-SGP noemt afwijzing van de onlangs door de regeringsleiders overeengekomen Europese grondwet het belangrijkste samenbindende element. Hij constateert tegelijk „grote verschillen van opvatting” tussen de betrokkenen. Het eigen geluid van CU-SGP bij de inbreng in de debatten is volgens hem echter gewaarborgd. „We hebben vrijheid van spreken, handelen, stemmen en schrijven. We hanteren geen fractiediscipline”, aldus Blokland.

De grootste delegatie die zal participeren in het samenwerkingsverband is de UK Independence Party (UKIP). Die wil dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt. Ze veroverde bij de verkiezingen in juni met die stellingname twaalf zetels. Op de tweede plaats qua omvang volgt de Liga van Poolse Families, die met tien vertegenwoordigers zitting krijgt in het EP en waarvan het politiek programma valt te kenmerken met begrippen als conservatief en rooms-katholiek. Verder treden behalve Blokland en Belder drie Zweden, drie Fransen, een Ierse (pro-life) en de Deen Bonde toe. Mogelijk sluiten zich de komende dagen nog enkele europarlementariërs bij de fractie aan.

Bonde en de Brit Farage (UKIP) fungeren als covoorzitters van de formatie. Met de overige groeperingen vinden besprekingen plaats over de verdeling van de posten in de diverse commissies. Blokland claimt een plaats in de commissie voor milieu, de eerste voorkeur van Belder gaat uit naar buitenlandse zaken. In de vorige zittingsperiode specialiseerden zij zich op dezelfde beleidsterreinen. Verder zijn zij graag van de partij in de EP-delegaties voor betrekkingen met Israël en de VS.

De deelnemers aan de moeizaam verlopen onderhandelingen over de oprichting van Onafhankelijkheid en Democratie hadden twee weken geleden al vijf inhoudelijke punten geformuleeerd waarin zij zich allemaal kunnen vinden en die sterk het behoud van de soevereiniteit en het eigene van de individuele lidstaten benadrukken. Voornaamste bezwaar tegen de beoogde Europese grondwet is dat die „de bestaande ondemocratische en centralistische politieke structuur van de EU bevordert.” De fractie is er voorstander van dat de bevolking via nationale referenda kan oordelen over het constitutioneel verdrag.

Zij verwerpt ontwikkelingen in de richting van wat wordt aangeduid als een Europese superstaat. Burgers en naties hebben het recht hun eigen tradities en ethische en culturele waarden te beschermen, vermelden de gemeenschappelijke uitgangspunten verder.

De afgelopen vijf jaar maakten de vertegenwoordigers van ChristenUnie en SGP deel uit van de EDD (Europa van Democratieën in Diversiteit). Die telde op het laatst slechts zeventien leden. Degenen uit hun midden die zijn teruggekeerd in het EP, treden allemaal toe tot de nieuwe groepering. Samen optrekken is nodig om te kunnen beschikken over bepaalde faciliteiten.

Het Parlement, met in totaal 732 zetels, komt volgende week in Straatsburg voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeen. Het moet dan onder meer stemmen over de benoeming van de Portugees Barroso tot voorzitter van de Europese Commissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer