Smartphone als microscoop
Met speciale uitbreidingssets kan een smartphone worden gebruikt als microscoop. De belofte van 400 keer zoom klinkt fraai, maar voor het echte werk blijft toch een betere microscoop nodig.
Dat de smartphone ook als microscoop kan worden gebruikt, is niet helemaal nieuw. Toch zijn er wereldwijd maar een paar bedrijven die een apparaatje ontwikkelen waarmee je micro-organismen haarscherp in beeld brengt. De prestaties zijn wisselend, maar de Nurugo Micro en de Blips beloven goede resultaten voor nieuwsgierige amateuronderzoekers en wetenschappers.
„Breid je horizon uit. Verander je wereld”, vat Nurugo het doel van zijn microscopieset samen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf richt zich met zijn smartphonemicroscoop nadrukkelijk op onderzoekers, wetenschappers en medische professionals. Dankzij het prijskaartje van circa 80 euro is de microscoop bovendien bereikbaar voor nieuwsgierige amateuronderzoekers.
Ondanks deze lage prijs voor een microscoop liegen de specificaties er niet om: de Nurugo Micro weegt nog geen 4 gram en is maar een halve centimeter dik, maar kan wel tot 400 keer inzoomen.
Het apparaatje maakt daarbij gebruik van de camera op de smartphone: gebruikers moeten de Nurugo Micro eerst over de lens van hun smartphonecamera plaatsen. Een ingebouwde reflector gebruikt het licht van de flitser om het voorwerp onder de microscoop gelijkmatig te belichten. De microscoop kan vervolgens –hoe kan het ook anders– worden bediend via de speciale Nurugo-app. Die biedt behalve uitleg en bedieningselementen informatie en inspiratie.
Om gebruikers op weg te helpen, worden bij de Nurugo Micro een pootje, vleugel en antenne van een honingbij geleverd. Voor amateurs gaat er een wereld open.
Speldenknop
Het Italiaanse bedrijf Smart Micro Optics biedt met de Blips een soortgelijk laboratorium in zakformaat. De editie 2018 bevat zo mogelijk nog meer onderdelen dan de Nurugo Micro, maar is met een prijskaartje van 40 euro wel bijna de helft goedkoper.
De Blips is bedoeld voor micro- en macroscopie en bestaat uit vier lensjes met verschillende vaste vergrotingen. De lensjes zijn nauwelijks groter dan een speldenknop en wegen nog minder dan de Nurugo Micro.
Naast de minuscule vergrootglaasjes bevat de uitrusting een standaard voor de smartphone, diverse glaasjes voor preparaten en zelfs een lampje voor gelijkmatige belichting. Om gebruikers op weg te helpen, is er een preparaat van een fruitvlieg (Drosophila melanogaster) inbegrepen.
Klein en handzaam
De Nurugo Micro en de Blips zijn feitelijk niet meer dan enorme vergrootglazen voor de telefoonlens die handig gebruikmaken van de functies op moderne smartphones; zonder telefoon begint de eigenaar niets. Toch biedt dat ook voordelen, want juist daardoor zijn de sets klein en handzaam.
Het gebruik ervan vraagt wel wat oefening, maar wie de techniek onder de knie heeft, kan de haren op de pootjes van de dode fruitvlieg tellen: kom daar maar eens om bij een gewone smartphone. De Blipsset biedt zelfs de mogelijkheid levende micro-organismen te ‘scannen’. Daardoor zijn er nog meer experimenten en onderzoeken mogelijk dan met de Nurugo Micro.
Doordat beide microscopen de camerafunctie gebruiken, kunnen waarnemingen gemakkelijk worden vastgelegd via foto’s of een schermopname. Gebruikers met een smartphonecamera met hoge resolutie kunnen dus beelden maken die geschikt zijn voor werkstukken, rapporten en presentaties.
Toegankelijk
Beide microscopen hebben dan ook potentie voor zowel onderzoekers als nieuwsgierige leken. Toch kennen beide microscopen hun beperkingen. Ze zijn ideaal voor wie nieuwsgierig de wereld wil ontdekken, maar voor serieus onderzoek is toch meer nodig dan een innovatief voorzetlensje op een dure smartphone.
Voor amateuronderzoekers en experimenten op school zijn de sets een uitkomst: ze sparen de kosten voor een dure microscoop uit en maken onderzoekjes en proefjes veel toegankelijker voor leerlingen. Die kunnen de resultaten bovendien direct delen met anderen. Als daardoor de interesse voor schepping en wetenschap wordt aangewakkerd, is dat alleen maar winst.