Wetenschap & techniek

Houder met uv-licht doodt bacteriën in toiletborstel

Sinds de middeleeuwen zijn er grote stappen gezet op het gebied van hygiëne. Toch staat er in vrijwel elk toilet een potentiële bron van bacteriën: de toiletborstel. Amerikaanse ontwerpers komen met een alternatief dat de micro-organismen met uv-licht te lijf gaat: de Lumi.

Jacob Siebelink
26 September 2018 09:04Gewijzigd op 16 November 2020 14:12
beeld Lumi
beeld Lumi

Aan de buitenkant ziet het Amerikaanse product er niet veel anders uit dan elke andere toiletborstel met houder. En dat was ook precies de bedoeling van de ontwerpers. „De toiletborstel moet zo min mogelijk aanwezig zijn. Het mag hooguit een accentje in je badkamer of toilet zijn”, zo schrijven ze op de crowdfundingssite Kickstarter.

Dodend

De Lumi doodt de bacteriën door middel van leds die de borstel van alle kanten beschijnen met ultraviolet licht. „Wanneer de golflengte rond de 265 nanometer is, dan is deze dodende werking optimaal”, aldus de uitvinders op website. „Het licht breekt dan de genetische code af van de bacteriën, zodat de vitale celfuncties niet meer mogelijk zijn.”

Om het maximale uit het uv-licht te halen, is de binnenzijde van de Lumibehuizing bekleed met reflecterend aluminiumfolie. „En omdat uv-licht voor het menselijk oog niet zichtbaar is, hebben we blauwe leds toegevoegd zodat je kunt zien wanneer de Lumi zijn werk doet. Deze blauwe leds hebben nog de aardige bijkomstigheid dat ze de groei van bepaalde bacteriën vertragen.”

Bron van bacteriën

Dat de toiletborstel een bron van bacteriën is, staat voor de ontwerpers buiten kijf. „Je toiletpot kan 0,5 miljoen bacteriën per vierkante centimeter bevatten. Als je de borstel niet goed schoonhoudt, blijven deze bacteriën gewoon in leven.”

De Amerikanen hebben het gebruik van de Lumi zo makkelijk mogelijk gemaakt, zo schrijven ze. „Nadat je de wc hebt schoongemaakt, plaats je de borstel weer terug in de houder. Door het terugplaatsen, klapt de deksel automatisch dicht en ziet de houder dat de borstel in de houder zit. De leds kunnen dan hun werk doen. Een schoonmaakcyclus duurt ongeveer vijf minuten.”

Mocht de borstel in de houder nog wat nadruppen, dan hebben de uitvinders ervoor gezorgd dat het water weg kan en opgevangen wordt in een reservoir onder in de houder, zonder dat dit aan de buitenkant te zien is. De Amerikanen hebben het product zo ontworpen dat dit vocht zo snel mogelijk verdampt.

AA-batterijen

Aan de achterkant van de houder bevindt zich een klepje met daarachter drie AA-batterijen. Deze hebben de ontwerpers onderin geplaatst, zodat het product zo stabiel mogelijk is. „Veel toiletborstelhouders zijn heel licht en vallen makkelijk om of verschuiven van hun plaats. De Lumi heeft daar geen last van.”

Blijkbaar voorziet het product in een behoefte, want binnen enkele dagen hebben de uitvinders meer dan tienmaal het gevraagde bedrag bij elkaar gekregen op de Kickstarter. Ze verwachten de Lumi in maart 2019 op de markt te kunnen brengen voor een kleine 40 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer