Binnenland

„Medewerkers acute ggz voelen zich onveilig”

Hulpverleners in de acute geestelijke gezondheidszorg maken zich zorgen over geweld door patiënten. Door personeelstekorten, een toename van moeilijke gevallen en minder gebruik van isoleercellen nemen de risico’s voor medewerkers toe. Dit schrijft Trouw, dat onderzoek deed naar geweld op de gesloten afdeling van de Amsterdamse instelling GGZ InGeest. Daar probeerde in 2016 een patiënt twee keer iemand te wurgen.

ANP
22 September 2018 04:04Gewijzigd op 16 November 2020 14:11

Hoogleraar criminologie Joke Harte zegt in de krant dat het probleem in de hele sector speelt. GGZ Nederland stelt dat „de veiligheid in de ggz onder druk staat”. Uit een enquête van de brancheorganisatie uit 2017 blijkt dat 43 procent van de zorgaanbieders vaker met agressie te maken heeft.

Geweldsincidenten worden ook niet goed geregistreerd, schrijft de krant. Hulpverleners zouden het gevoel hebben dat geweld bij het werk hoort en er rust een taboe op het bespreken ervan. Instellingen hanteren bovendien geen duidelijke grenzen. „Nu is voor medewerkers onduidelijk wat wel en niet toelaatbaar is”, zegt Harte. Van de gevallen die wel worden geregistreerd, leidt slechts 10 procent tot vervolging.

GGZ InGeest zegt zich niet te herkennen in het geschetste beeld. GGZ Nederland wil niet ingaan op de situatie bij GGZ inGeest, maar geeft aan dat de veiligheid van de medewerkers in de ggz voorop staat en dat er veel aandacht is voor dit probleem. „We werken er hard aan om de kwaliteit van zorg hoog te houden en doen ons uiterste best om het elke dag beter te doen. Helaas kampt de sector met grote tekorten op de arbeidsmarkt en legt de regeldruk een groot beslag op de tijd van het personeel in de ggz. Ook de complexiteit van de problematiek van patiënten in de kliniek neemt toe. Hoe ernstiger iemand ziek is, hoe groter de kans dat mensen geen controle hebben over hun gedrag en dus meer kans op incidenten tegen het personeel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer