Wetenschap & techniek

Onderzoek: Plastic vervuilt elk hoekje van ons milieu

„Het is werkelijk schokkend dat plastic elk hoekje van het milieu en onze ecosystemen vervuilt”, zegt Amanda Callaghan, hoogleraar aan de Universiteit van Reading en hoofdauteur van een nieuwe Britse studie. „Er is al veel aandacht gegeven aan de plasticvervuiling in onze oceanen, maar dit onderzoek toont aan dat het ook in de lucht zit.”

IPS
21 September 2018 13:16Gewijzigd op 16 November 2020 14:10
beeld Wikimedia, André van Dam
beeld Wikimedia, André van Dam

Microplastics blijken ook via insecten in het milieu verspreid te worden. Brits onderzoek toont aan dat de partikels kunnen meeliften met vliegende insecten en zo van vervuild water in het milieu en de voedselketen terechtkomen. De studie verscheen in het vakblad Biology Letters.

De Universiteit van Reading onderzocht hoe kleine fragmenten van plastic, de zogenaamde microplastics, opgenomen worden door insecten die hun eitjes leggen in water. Daarvoor werden fluorescerende stukjes plastic gevoed aan muggenlarven. De wetenschappers konden vaststellen hoe het plastic in de dieren bleef, ook na hun transitie tot pop en zelfs tot volwassen, vliegend insect.

Dat is een belangrijke vaststelling, omdat vliegende insecten een belangrijke voedselbron zijn voor vogels en vleermuizen. Daardoor ontstaat dus een nieuwe verbinding tussen vervuilde waterwegen en de rest van het milieu.

Schokkend

Microplastics kunnen afkomstig zijn uit consumentenproducten zoals cosmetica, maar ze ontstaan ook als plastic zwerfvuil afbreekt tot kleinere partikels. Als de microscopische stukjes plastic in het water terechtkomen, worden ze opgegeten door de kleinste organismen en komen ze zo in de voedselketen terecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer