Cassese bevestigt kritiek op Del Ponte
Antonio Cassese, van 1993 tot 1997 de eerste president van het Joegoslavië-tribunaal, heeft dinsdag wel degelijk in een interview met het persbureau ANSA kritiek geuit op de huidige hoofdaanklaagster, Carla Del Ponte. Dit bevestigde de hoogleraar internationaal recht woensdag telefonisch vanuit zijn woonplaats Florence.
Over het vraaggesprek met het Italiaanse persbureau ANSA is woensdag grote internationale verwarring ontstaan. Del Ponte zei woensdag desgevraagd dat zij „verbaasd” was toen zij hoorde van Casseses kritiek op haar. De Zwitserse zei dat zij Cassese in Florence had opgebeld en dat de hoogleraar tegen haar had gezegd dat de gepubliceerde tekst „absoluut niet” is wat hij gezegd heeft.
Tijdens dat telefoongesprek had Cassese het uitgewerkte interview met ANSA echter nog niet gelezen. Hij bevestigt dat ANSA zijn woorden correct heeft weergegeven. Cassese heeft wel degelijk gezegd: „Mijn bezorgdheid is dat het Joegoslavië-tribunaal zich bij de grote processen omvormt tot een politieke tribune. Dat doet Milosevic en bij bepaalde gelegenheden neigt Carla Del Ponte ertoe dat te doen. Dit zorgt voor een gevoel van onbehagen en beschadigt het Joegoslavië-tribunaal. Ik moet zeggen dat Del Ponte ermee is begonnen.”
Volgens een bewerking van de ANSA-kopij die het Franse persbureau AFP heeft gemaakt, heeft Cassese Del Ponte verweten dat zij, voordat het proces begon, „van de daken schreeuwde” dat er veel belastend bewijsmateriaal tegen Milosevic bestaat. Cassese herkende zich eerder woensdag niet in dat citaat, maar bij nader inzien zei hij woensdag dat hij die uitspraak in wezen wel heeft gedaan. ANSA heeft zijn uitspraak wat aangedikt, en het AFP-kantoor in Rome heeft de uitspraak wat vrij, maar volgens Cassese uitermate correct vertaald. Het AFP-hoofdkantoor in Parijs had eerder woensdag al laten weten dat de Cassese-kopij correct was verwerkt.
Cassese toonde tegenover ANSA enigszins begrip voor mensen die Milosevic ook als slachtoffer zien. „Die mensen hebben gelijk ook met betrekking op de niet erg correcte manier waarop hij aan Den Haag is overhandigd. Het gaat in wezen om koehandel; Amerikaanse politieke druk: „Wij geven jou het geld niet, als je hem niet overhandigt”, aldus Cassese. De Servische premier Djindjic, die dringend westerse hulp nodig had en heeft, stuurde Milosevic in juni vorig jaar naar Den Haag.
Cassese heeft ook kritiek op het gegeven dat de Amerikanen genoegen namen met één verdachte, terwijl er vijf personen zijn aangeklaagd in de Kosovo-aanklacht. „Waarom is Milosevic de zondebok? De gerechtigheid walgt van het concept van zondebokken.”