Recensie: Les Surprises brengt mysteriecantates
Oorlogen, epidemieën en andere rampspoed hebben in de muziek nogal eens intense composities opgeleverd. Zo ook in het Duitse Rijk van de 17e eeuw, een periode waarin de samenleving geteisterd werd door allerlei rampen en tegenslagen. De nieuwste cd van het ensemble Les Surprises bevat een reeks muziekstukken voor kleine bezetting rond de ”mysteriën” van leven en dood.
Centrale figuur vormt Dietrich Buxtehude, van wie twee cantates en de beroemde Passacaglia ten gehore worden gebracht. Laatstgenoemd stuk wordt gespeeld in een instrumentale bewerking van het voor orgel geschreven origineel. Na het overlijden van zijn vader schreef Buxtehude een ”Klag Lied”, een aangrijpende en ontwapenende uiting van kinderlijk verdriet. De andere cantate schreef hij op de tekst ”Herr, wenn ich nur dich habe”, een troostvolle belijdenis van Gods ontferming over een mens vol ontreddering.
Ander werk op deze bijzonder mooie cd is van de hand van een leerling van Buxtehude, Nicolaus Bruhns (Psalm 130 in het Latijn), Johann Pachelbel (Ciaconna, ook bewerkt voor instrumentaal ensemble), Heinrich Scheidemann (een Praeambulum voor claviorganum, een instrument dat tegelijk orgel en klavecimbel is) en Christoph Bernhard, een gerenommeerd musicus in Hamburg, dat in die tijd als het ware de hoofdstad was van het Europese muzikale leven.
Bij wijze van nagerecht wordt ten slotte de mysterieuze ”Hortus Musicus” van Johann Adam Reincken gepresenteerd, een mysteriesonate in de stijl van Biber en hier gespeeld met de later door Johann Sebastian Bach in het werk aangebrachte versieringen.
Een aanrader, deze cd.
Mysterien-Kantaten – Ensemble Les Surprises; Ambronay (AMY051); € 16,-; bestellen: www.ambronay.org