Rome neemt wet aan rond verstrengeling van belangen
De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden heeft dinsdag ingestemd met een omstreden wetsvoorstel dat moet voorkomen dat premier Silvio Berlusconi in een belangenconflict verzeild raakt.
Berlusconi is niet alleen regeringsleider, maar ook eigenaar van onder meer de drie belangrijkste commerciële televisiestations, de grote uitgeverij Mondadori en de voetbalclub AC Milan.
Het wetsvoorstel, dat de Senaat eerder had aangenomen, werd met 268 tegen 221 stemmen bij twee onthoudingen aangenomen. Leden van de oppositie menen dat de wet niet ver genoeg gaat. Bovendien zijn er nauwelijks sancties als politici hun politieke belangen niet van hun zakelijke activiteiten gescheiden houden. De regering houdt staande dat de wet, de eerste tegen verstrengeling van belangen in de politiek, harde sancties tegen misbruik van bevoegdheden mogelijk maakt.
Volgens de nieuwe wet mogen politici ondernemingen bezitten en zijn ze niet verplicht hun aandelen onder te brengen in stichtingen waar ze geen zeggenschap over hebben. Zij moeten echter wel hun financiële belangen openbaar maken en het beheer van hun bedrijven aan anderen overdragen. Krachtens de wet hoeft de premier geen van zijn economische belangen op te geven. Het is echter niet uitgesloten dat hij na ongeveer achttien jaar als voorzitter van AC Milan opstapt.
De Kamer van Afgevaardigden heeft de wet aangenomen op een moment dat Berlusconi zich genoodzaakt kan zien af te treden om een nieuwe regering te vormen. Hij is er nog niet in geslaagd de problemen binnen de regeringscoalitie op te lossen.
Berlusconi, sinds 2001 aan de macht, zou vandaag het parlement toespreken over de economie. Aanvankelijk werd verwacht dat hij een opvolger van de anderhalve week geleden afgetreden minister van Economische Zaken Giulio Tremonti zou noemen, maar de kans daarop lijkt klein. Berlusconi nam de taken van partijgenoot Tremonti over, maar de drie coalitiepartners van Forza Italia, de partij van de premier, eisten al snel dat hij met een opvolger voor Tremonti zou komen.
De uitslag van de Europese en lokale verkiezingen ruim vier weken geleden heeft de crisis versterkt. Forza Italia leed verlies en de drie andere partijen in de regeringscoalitie, waaronder de rechtse Nationale Alliantie van vice-premier Fini en de christen-democratische UDC, boekten winst. Deze partijen eisen grotere zeggenschap in het regeringsbeleid.