Amsterdam onderscheidt dirigent Reinbert de Leeuw (80)
Dirigent en pianist Reinbert de Leeuw (80) heeft zaterdagavond de Zilveren Medaille van de Stad Amsterdam gekregen. Ook werd bekendgemaakt dat hem de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2018 is toegekend.
De Leeuw (1938) kreeg de onderscheiding van de stad Amsterdam tijdens een concert in het Muziekgebouw aan ’t IJ, waar zijn 80e verjaardag werd gevierd. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam roemde de dirigent, pianist en componist vanwege „zijn grote bijdrage aan de Nederlandse muziekcultuur sinds de jaren 70 en zijn internationale invloed op moderne en traditionele muziek.”
De jaarlijkse Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat eveneens naar De Leeuw, zo werd zaterdag bekendgemaakt. „Reinbert de Leeuw krijgt de prijs vanwege zijn grote artistieke betekenis voor de muzieksector en in het bijzonder voor de eigentijdse muziek in binnen- en buitenland”, aldus het Prins Bernhard Cultuurfonds. „Als pianist, componist, inspirator en dirigent is hij een baanbreker en voorvechter voor nieuwe muziek.”
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs bestaat uit een eigen CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro én een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro. De ontvanger van de oeuvreprijs bepaalt samen met het Cultuurfonds welke projecten voor cultuur of natuur in Nederland het fonds op naam gaat ondersteunen.
Eerder ontvingen Geert Mak (2017), Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010) de prijs.
Reinbert de Leeuw (Amsterdam, 8 september 1938) is sinds de oprichting in 1974 vaste dirigent van het Schönberg Ensemble, nu Asko|Schönberg. Hij nam met dit ensemble tientallen albums op met muziek van componisten uit de twintigste eeuw. Daarnaast dirigeerde hij regelmatig andere kamermuziekensembles en belangrijke Nederlandse orkesten, zoals de Orkesten van de Omroep en het Residentie Orkest. In het buitenland was hij onder meer verbonden aan het Sydney Symphony Orchestra en het Tanglewood Festival (VS) voor hedendaagse muziek.
Als pianist kreeg Reinbert de Leeuw nationale faam met zijn opnamen van pianowerken van Erik Satie. Voor televisie maakte hij met Cherry Duyns de veelgeprezen VPRO-serie ”Toonmeesters”, waarbij eigentijdse componisten voor een breed publiek toegankelijk werden gemaakt.