Kerk & religie

Mr. Verheij: Rust voorgangers toe over uitleg Genesis 1-3

Een predikantsopleiding is geen „domineesfabriek” met standaardprocessen en -producten. Eerder een „kweekplaats”, waar toekomstige voorgangers persoonlijk worden gevormd in een gedegen theologie.

Van onze correspondent
4 September 2018 08:56Gewijzigd op 16 November 2020 14:02
In de Kampense Broederkerk werd maandag het academisch jaar van de Theologische Universiteit Kampen geopend. beeld RD
In de Kampense Broederkerk werd maandag het academisch jaar van de Theologische Universiteit Kampen geopend. beeld RD

Dat zei mr. L. Verheij maandagmiddag in de Kamper Broederkerk, in zijn rede ter opening van het academisch jaar van de vrijgemaakt gereformeerde Theologische Universiteit Kampen (TUK). De opening stond in het teken van de integratie van de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP) in de TUK.

Mr. Verheij, oud-president van het gerechtshof Den Haag, had zijn rede de titel gegeven ”Domineesfabriek of seminarie? Welke plaats krijgt de wetenschap?”. Hij begon met een persoonlijke herinnering, aan de scheuring binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in 1967. „Ik was toen 16 jaar en herinner mij de scheuring nog goed. Als jongere was ik opgegroeid in een klimaat van het absolute. Het is een wonder dat ik bij de kerk ben gebleven. Veel jongeren haakten af, niet alleen vanwege de kerkscheuring, maar ook omdat volgens hen het geloof strijdig is met de wetenschap.”

Verheij benoemde in zijn rede criteria waaraan een Bijbelgetrouwe theologische opleiding zou moeten voldoen. Hij laakte het toepassen van „instrumenteel management” in de kerk. „Zelfs in het bedrijfsleven werkt dit niet altijd. Het kan zeker niet bij kerkelijke instanties worden toegepast. Zoals ik het ook onjuist vind de verhouding tussen gemeente en predikant te zien als een verhouding tussen werkgever en werknemer. Daarom is een vernieuwde theologische bezinning op het kerkelijke ambt dringend noodzakelijk.”

Uitvoerig ging de jurist in op de verhouding tussen wetenschap en scheppingsgeloof. Hij noemde drie boeken over de eerste hoofdstukken van Genesis van prof. John H. Walton als voorbeeld. Deze hoogleraar Oude Testament aan Wheaton College (VS) verdedigt de visie dat de eerste hoofdstukken van Genesis 1 de schepping als een soort tempeldienst beschrijven. Volgens Verheij zouden de publicaties van Walton meer aandacht moeten krijgen en komt de schepping op de kansel niet of nauwelijks ter sprake. De theologische opleiding moet predikanten toerusten omdat vooral jongeren hierover vragen hebben.

TUK-rector prof. dr. R. Kuiper sprak naar aanleiding van Psalm 133 over het heuglijke feit dat broeders uit hetzelfde huis –vóór de Vrijmaking– na een vijftigjarige scheiding nu samenkomen in één theologische opleiding. „Dat is gelet op de geschiedenis een markeringspunt.”

Kuiper maakte bekend dat de TUK 52 nieuwe studenten heeft, onder wie een toenemend aantal buitenlandse studenten. Met de 140 studenten die aan de Kamper universiteit studeren is het aantal stabiel gebleven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer