Winstverbod zorg terug op Kameragenda
SP, PvdA en CDA gaan deze kabinetsperiode opnieuw proberen wettelijk te regelen dat zorgverzekeraars geen winst mogen uitkeren aan aandeelhouders, leden of werknemers.
Dat bevestigden de drie partijen maandag in Trouw.
Om zo’n verbod te realiseren, moet de Zorgverzekeringswet worden aangepast. SP, PvdA en CDA zijn daar voorstander van, omdat ze vinden dat zorgverzekeraars hun opbrengsten alleen mogen bestemmen voor de zorg, de noodzakelijke opbouw van hun reserves of voor premieverlaging.
Het eerste initiatiefvoorstel van de drie partijen dateert van juli 2016 en kon in de Tweede Kamer rekenen op een flinke meerderheid. Bij de stemmingen op 31 januari 2017 sloten onder andere D66, GroenLinks, PVV, ChristenUnie en SGP zich bij de initiatiefnemers aan.
De VVD keerde zich toen tegen het voorstel, onder het motto ”belofte maakt schuld”. Het mede door de liberalen ontworpen, nieuwe zorgstelsel dat in 2006 van kracht werd, was namelijk zo ingericht dat winstuitkering door verzekeraars op termijn mogelijk zou worden, zo riep de VVD in herinnering. Een Kamermeerderheid was echter beducht voor een voortgaande commercialisering van de zorg en nam liever het zekere voor het onzekere.
Voorjaar 2017 wierp de Eerste Kamer de nodige mitsen en maren op. SP, PvdA en CDA besloten daarop terug te gaan naar de tekentafel om de reikwijdte van het verbod nader te verduidelijken. Uit de herziene versie van hun plan volgt onder meer dat verzekeraars wel mogen optrekken met private partijen als ze samen met zorgaanbieders willen experimenteren met bijvoorbeeld een nieuw vergoedingensysteem.
De wetgevingsprocedure bepaalt dat het nieuwe voorstel eerst weer helemaal door de Tweede Kamer moet. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.