ChristenUnie kiest eigen koers in vaccinatiedebat
De ChristenUnie sluit steun aan het door D66 aangekondigde wetsvoorstel over het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen op kinderdagverblijven niet bij voorbaat uit.
Wel noemt Kamerlid en zorgwoordvoerster Carla Dik-Faber het te makkelijk om „in de storm van de publieke opinie” direct mee te gaan met een in allerijl aangekondigd initiatief.
Het Kamerlid schreef dat vrijdagavond in een blog op de website van de ChristenUnie. Dik keert zich daarbij mede tegen coalitiepartijen VVD en CDA, die onmiddellijk hun steun toezegden, evenals PvdA en SP.
Afgelopen juni rapporteerde het RIVM dat de daling van de vaccinatiegraad onder zuigelingen, die voor het eerst zichtbaar werd in 2014, opnieuw had doorgezet. Deskundigen schrijven deze neergang grotendeels toe aan de groei van het aantal zogeheten anti-vaxxers: ouders die weigeren hun kinderen in te enten omdat de beschikbare informatie over het nut van vaccineren en het risico op bijwerkingen hen niet overtuigt.
Opiniemakers lanceerden daarop in de media tal van maatregelen, variërend van een vaccinatieplicht tot het inhouden van kinderbijslag voor ‘weigerouders’. Vanuit kinderdagverblijven klonk de roep om wettelijk mogelijk te maken dat niet-ingeënte kinderen niet geplaatst hoeven te worden.
In reactie op vragen waarin D66 viste naar de mening van het kabinet over dergelijke suggesties, pleitte CU-staatssecretaris Blokhuis voor zorgvuldigheid. Hij stelde een plan van aanpak in het vooruitzicht, dat dit najaar zou worden gepresenteerd. D66 wachtte dat niet af en kondigde vorige week tamelijk abrupt de genoemde initiatiefwet aan.
Dik zegt dat steun van de CU niet bij voorbaat valt uit te sluiten op grond van het beginsel van soevereiniteit in eigen kring. „Als ouders in vrijheid de keuze moeten kunnen maken om hun kind niet in te enten, moet een kinderdagverblijf haar door de ouders gegeven verantwoordelijkheid vanuit soevereiniteit kunnen invullen, om de groep kinderen als geheel te beschermen.”
Behalve principiële zaken als lichamelijke integriteit en geloofsvrijheid moet de overheid volgens haar ook de effecten en bij-effecten van alle mogelijke maatregelen wegen. Groot minpunt van de D66-initiatiefwet zou kunnen zijn dat de groep niet-gevaccineerde kinderen zich straks gaat concentreren op de kinderdagverblijven die geen vaccinatie-eis stellen, waardoor deze met een veel te lage vaccinatiegraad te maken krijgen. „Dat kan een bedreiging zijn, niet alleen voor die niet-gevaccineerde én gevaccineerde kinderen op het kinderdagverblijf, maar ook voor de rest van de omgeving, regio en uiteindelijk ons hele land.”
Tijdens de beraadslaging over de wet kan de overheid wat Dik betreft alvast werk maken van het steviger aanmanen van ouders die niet reageren op de vaccinatieoproepen van het consultatiebureau. Praktische opties daarvoor zijn volgens haar een aanmaningsbrief of een oproep voor een verplicht gesprek met een arts.