Kasteloze Indiërs gaan over naar boeddhisme
Duizenden hindoe-dalits, de zogenoemde onaanraakbaren, zijn zondag in een groot park in de Indiase hoofdstad New Delhi overgelopen naar het boeddhisme. Zij proberen daarmee te ontkomen aan de al eeuwen durende discriminatie door hindoes van hogere kasten.
Volgens de politie waren zo’n 8000 dalits bijeengekomen voor de bekering. Dat is aanzienlijk minder dan het gehoopte miljoen, wat zou hebben geleid tot de grootste massale overgang ooit in India. Een woordvoerder benadrukte dat de aanwezigen niets hebben tegen andere religies. „Wij willen alleen het kastestelsel vernietigen."
De hindoegeschriften verdelen de mensheid in verscheidene kastes: brahmaanse priesters, strijders, boeren en werkers. De overigen worden niet eens ingedeeld en zijn daarom uitgestotenen of “onaanraakbaren”. Deze 160 miljoen kastelozen bevinden zich al meer dan 3000 jaar onder aan de maatschappelijke ladder.
Hoewel de Indiase grondwet discriminatie op basis van kaste verbiedt, worden de eeuwenoude gebruiken met name op het platteland in ere gehouden. Hier mogen onaanraakbaren vaak geen gebruikmaken van publieke voorzieningen en tempels voor hogere kasten. Een kasteloze loopt kans op een aframmeling of zelfs de dood als hij bijvoorbeeld gebruikmaakt van een put of tempel die is bestemd voor hogere kasten. Een brahmaan gruwt ervan als de schaduw van een kasteloze op hem valt. Veel dalits krijgen weinig of geen onderwijs en mogen alleen de smerigste werkjes verrichten, zoals het ophalen van vuilnis.
Ellende
Het grote voorbeeld voor de dalits is Balasaheb Ambedkar, die al kort na de onafhankelijkheid van India in 1947 besloot dat alleen overgang tot het boeddhisme de onaanraakbaren uit hun ellende zou verlossen. Tot zijn dood in 1956 bekeerden 5 miljoen kasteloze hindoes zich tot het boeddhisme.
De dalits hebben aangekondigd dat er tot april volgend jaar elke maand op een andere plaats een grote bekeringsceremonie wordt gehouden. De laatste moet tien keer zo groot zijn als deze, zei de boeddhistische priester Dev Bodhi.
De organisatoren van de gisteren gehouden massabekering verwachtten ongeveer een miljoen hindoes. De politie verzocht de organisatie zaterdag echter minder mensen deel te laten nemen of het evenement uit het hart van de stad te verplaatsen, om religieuze rellen te voorkomen. Volgens de organisatoren heeft de politie daarop 80 procent van de beoogde deelnemers tegengehouden door de toegangswegen te blokkeren.