Rellen na ’Oranjemars’ in Belfast
Na een traditionele mars van oranje–ordes zijn maandagavond laat rellen uitgebroken in de Noord–Ierse stad Belfast. Republikeinse jongeren bekogelden de parade van pro–Britse protestanten met stenen en flessen. Ze raakten zo slaags met pro–Britse jomgeren.
De oproerpolitie greep in en raakte daarbij vooral slaags met de circa honderd belagers van de ’Oranjemars’. Naar schatting 25 agenten raakten gewond.
De Noord–Ierse politie deed een beroep op de Britse strijdkrachten die vijftien man versterking stuurden. Zij kregen het aan de stok met Republikeinse relschoppers.
De pro–Britse protestanten zijn als unionisten verbeten voorstanders van handhaving van de nauwe banden met het Verenigd Koninkrijk. De overwegend rooms–katholieke republikeinen willen Noord–Ierland, het Britse deel van Ulster, bij de republiek Ierland voegen.
De unionisten van de ’Oranje Ordes’ herdenken jaarlijks met optochten de slag aan de rivier de Boyne. De toenmalige Engelse koning William III, Prins van Oranje, versloeg zijn schoonvader en rooms–katholieke voorganger op de Engelse troon, James II, op 1 juli 1690. De protestantse minderheid op het eiland kon sindsdien het eiland zeker twee eeuwen domineren.
In Noord–Ierland beginnen de Oranjemarsen ieder jaar op 11 juli.
De overstap naar een andere kalender halverwege de 18e eeuw verklaart het verschil. De Oranjemarsen waren lange tijd vrijwel uitsluitend bedoeld om de rooms–katholieken in Noord–Ierland te intimideren.