Kerk & religie

Mormonen willen van naam af

De geloofsgemeenschap Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook bekend als de mormonen, heeft zich tegen de benaming mormonenkerk uitgesproken.

Redactie kerk
22 August 2018 09:21Gewijzigd op 4 April 2024 13:59
Beeld Wikimedia
Beeld Wikimedia

Leden van de kerk willen niet langer mormonen genoemd worden. „Hoewel de naam mormonenkerk sinds lange tijd in zwang is, is het geen erkende titel en de kerkleiding ontmoedigt het gebruik ervan”, heet het in een geactualiseerde versie van de kerkelijke richtlijnen.

Kerkleider Russell Nelson lichtte deze week het besluit van de kerk toe. „De Heer heeft me de naam op het hart gedrukt die Hij voor Zijn kerk geopenbaard heeft, namelijk De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Ook de begrippen ”De Kerk”, ”De Kerk van Jezus Christus” of ”De herstelde Kerk van Jezus Christus” zijn legitiem.”

Woordvoerder Kai Funkschmidt van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) noemt de stellingname van de mormonen tegenover het Duitse persbureau Idea problematisch. „De benaming ”De Kerk van Jezus Christus” is een vaststaand theologische notie voor de universele, onzichtbare kerk van Christus, waarvan naar ons inzicht de protestantse kerk deel uitmaakt.”

Een enkele gemeenschap kan zich dit begrip niet exclusief toe-eigenen. „Misschien willen de mormonen met deze aanspraak uitdrukken dat zij de enige ware kerk zijn”, zegt Funkschmidt. Daarbij komt dat het woord kerk volgens hem taalhistorisch gezien een puur christelijk begrip is. De nieuwe mormoonse richtlijnen leiden daarom tot verwarring.

De mormoonse kerk werd in 1830 in de Verenigde Staten gesticht door Joseph Smith jr. De openbaringen die hij zou hebben gekregen, schreef hij op in ”Het boek van Mormon”. De kerk telt wereldwijd ongeveer 16 miljoen leden.

Meer over
Mormonen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer