Hoe prinses Mabel het leven zonder man weer oppakte
Ze reist de hele wereld over, strijdt voor een einde aan kindhuwelijken en aids en wint ondertussen de ene na de andere prijs. Zaterdag viert prinses Mabel haar vijftigste verjaardag. Hoe ziet het leven eruit van de vrouw die precies vijf jaar geleden weduwe werd?
„Wat herinnert u zich van uw eigen trouwdag?” vraagt de prinses vanaf het podium in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Het publiek houdt zijn adem in. Bijna 12,5 jaar geleden liep Mabel zelf in haar strikkentrouwjurk aan de arm van prins Friso. „Was dat het geluk van die dag? De liefde?” gaat ze verder. „Of was het de dag dat u uw familie moest verlaten om met een man te moeten samenleven die u nog nooit had ontmoet, twee keer zo oud als u? Was het de dag dat u zwanger werd, hoewel u zelf nog maar een kind was?”
Op indringende wijze stelt de prinses het thema aan de kaak waar ze zich sinds een jaar of twee hard voor maakt: kindhuwelijken. De weduwe van prins Friso haalde daarvoor het netwerk Girls Not Brides naar Nederland. Om dit internationale probleem op de politieke agenda te houden. En om aandacht te vragen voor de situatie in Nederland, waar jaarlijks 250 minderjarige meisjes moeten trouwen.
Ontslag na skiongeluk
Toen Friso nog maar enkele maanden in coma lag, diende Mabel haar ontslag in als directeur van The Elders, een denktank van ‘oude wijzen’ die werd opgericht door Nelson Mandela. Vanaf dat moment verscheen ze niet meer op Koninginnedag en later ook niet op Koningsdag. Op de wintersport met haar schoonfamilie poseerde ze na het skiongeluk nog één keer bij de traditionele fotosessie – alleen in 2014.
Toch zien we de prinses van Oranje-Nassau nog regelmatig. Nooit liet ze na het drama in de Oostenrijkse bergen verstek gaan bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs. En elk jaar is ze erbij als de Prins Friso Ingenieursprijs wordt toegekend. Verder mag ze zich vaste gast noemen bij het AmsterdamDiner, een benefietgala van het bedrijfsleven waarmee geld wordt opgehaald voor de strijd tegen aids.
Prijs na prijs
Zondag is het exact vijf jaar geleden dat Mabels man –anderhalve maand jonger dan zij– overleed aan het hersenletsel dat hij opliep bij de lawine in Lech. Inmiddels heeft de prinses haar werk langzamerhand weer opgepakt. Over het probleem van hiv-besmettingen laat ze zich regelmatig horen. Vorige maand nog, op de wereldaidsconferentie in Amsterdam, voerde ze diverse keren het woord. Mabel liep mee in een protestmars door de hoofdstad. In een zwart T-shirt met daarop de tekst ”hiv positive” riep ze op het taboe op de ziekte te doorbreken. Eenmalige en wisselende seksuele contacten lijken voor haar geen taboe te zijn, blijkt uit interviews die ze rond de conferentie gaf.
Daarnaast zit ze in de besturen en adviesraden van zes maatschappelijke organisaties. Waardering voor haar werk is er alom. Alleen al het afgelopen jaar mocht ze vier prestigieuze prijzen ophalen. Een eredoctoraat van de Glasgow Caledonian University voor haar „uitstekende bijdrage aan de mensenrechten in de hele wereld en inzet voor non-profitorganisaties.” De AmsterdamDiner Award voor haar „jarenlange en toegewijde steun” aan de wereldwijde strijd tegen hiv en aids. De Geuzenpenning voor de mede door haar opgerichte Nederlandse tak van de organisatie Girls Not Brides. En de Duitse World without Aids Award voor haar „niet aflatende inzet” in de strijd tegen de ziekte.
En alsof dat nog niet genoeg was, plaatste een Brits blad haar in november ook nog op een lijst met de 150 meest invloedrijke vrouwelijke leiders van het Verenigd Koninkrijk.
Villa in Nederland
In het nieuws kwam Mabel onlangs ook nog toen ze een villa aan de Loosdrechtse plassen gekocht bleek te hebben. Voor het ‘paleisje’ in Breukeleveen zou ze 1,6 miljoen euro hebben neergeteld. Het optrekje van 245 vierkante meter telt in totaal zeven kamers, waaronder vier slaapkamers en twee badkamers.
Of de prinses plannen heeft om te verhuizen vanuit Londen, is de vraag. Wellicht wilde ze alleen een woning in de buurt van haar moeder, schoonmoeder en de plek waar haar man begraven ligt. Bekend is dat grootmoeder Beatrix graag optrekt met haar kleindochters, de gravinnen Luana (13) en Zaria (12).
Mabel viert haar verjaardag met familie en vrienden. „Ik kijk terug op vijftig jaren van enorme vreugde en intens verdriet, zware lessen en mooie successen, warme vriendschappen en ware liefde. En op 25 jaren van intensieve en gepassioneerde inzet voor vrijheid, gelijkheid en vrede”, liet de prinses gisteren weten.