Kerk & religie

„Onveranderlijkheid van Zijn raad is bron van troost”

„Er worden mensen zalig ondanks dominees, en niet dankzij hen. Zij zijn onnutte dienstknechten die de zaak van de Heere vaak schade berokkenen. Dan is het weten dat er een uitverkiezing is een bron van troost, want het zalig worden is niet van hen afhankelijk.”

Van een medewerker
12 July 2004 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 01:24
HARSKAMP - Ongeveer 500 mensen bezochten zaterdag de zendingsdag van de Nederlandse hervormde gemeente (in hersteld verband) in Harskamp. - Foto Jan Rozendaal
HARSKAMP - Ongeveer 500 mensen bezochten zaterdag de zendingsdag van de Nederlandse hervormde gemeente (in hersteld verband) in Harskamp. - Foto Jan Rozendaal

Ds. W. Pieters zei dit zaterdag tijdens de jaarlijkse zendingsdag in Harskamp. De dag, die werd georganiseerd door de Nederlandse hervormde gemeente (in hersteld verband) van Harskamp, had ook dit jaar weer plaats op de appèlplaats van het kazerneterrein. De 21e zendingsdag trok ongeveer 500 mensen.

Ds. Pieters, predikant in het Canadese Springford, sprak naar aanleiding van Zacharia 2:12. Hij noemde de verkiezing een wonder. „Het besluit kan verschrikkelijk lijken voor iemand die ermee tobt, maar als de verkiezing veranderlijk was, dan zou Hij mensen nu in ieder geval buitensluiten vanwege hun zonden. De onveranderlijkheid van Gods raad is tot troost voor degenen die in hun beleving waardig worden om verworpen te zijn. Zij zijn een volk dat elke dag zondigt, dat altijd denkt aan zichzelf. God heeft echter geen spijt van Zijn keuze. Hij wist dat wij zondaars waren toen Hij Zijn Zoon gegeven heeft. Hij is nooit teleurgesteld, want Hij wist dat het niks was en niks zou worden”, aldus ds. Pieters.

Ds. K. Veldman, die woensdag bevestigd wordt als predikant van de Nederlandse hervormde gemeente (in hersteld verband) te Vriezenveen, sprak over de gelijkenis van de wijze en dwaze maagden. Hij zei dat de nacht een beeld was van een diep moreel verval. Maar er is hoop, meent ds. Veldman. „Ik geloof dat God aan het einde der tijden een opwekking zal geven, vlak voordat de komst van Christus aanstaande is. God stuurt boodschappers die roepen: „Gaat uit de Bruidegom tegemoet.” Er zal een ontwaken komen, dat ten slotte uitloopt op het kennen van de Bruidegom.”

Ds. D. Zoet, predikant van de Nederlandse hervormde gemeente (in hersteld verband) te Loon op Zand, mediteerde over de ontmoeting van de Heere Jezus met de Samaritaanse vrouw. Hij stelde dat Christus een verborgen Persoon is. Het is nodig dat Hij geopenbaard wordt, wat gebeurde aan de Samaritaanse vrouw. Zij moest op het tijdstip dat Christus er was bij de bron zijn. Het initiatief ging van Hem uit. „Hij was bezig een net om haar ziel te slaan. Eerst sprak Hij met haar over haar zonde en openbaarde haar wie ze zelf was. Nadat ze Christus had leren kennen, werd ze een zendelinge in haar eigen stad. Zendeling zijn begint in de eigen familie en de eigen woonplaats. Bent u bewogen met uw naaste?” vroeg ds. Zoet aan de hoorders.

Ds. R. P. van Rooijen, predikant van de Nederlandse hervormde gemeente (in hersteld verband) te Houten, sprak over Jona, die voor de tweede keer naar Ninevé moest gaan om tegen de stad te preken. Ook hij zei dat mensen maar niet te veel van dominees moeten verwachten wat hun zaligheid betreft. „Verwacht grote dingen van de Heere. Hij is een verrassend God. De Heere gaat Zijn soevereine weg ondanks Zijn dienstknechten.”

Volgens ds. Van Rooijen is het Evangelie een goede boodschap voor mensen die in de schuld gekomen zijn. „Dat is geen voorwaarde, maar het is wel de weg waarlangs de Heere werkt. Het dreigen met de straf, zoals in Ninevé gebeurde, is Evangelie. Het is Evangelie als de profeet Nathan tegen David zegt: „Gij zijt die man.” Het Evangelie is confronterend, opdat een mens behouden wordt”, aldus de predikant.

Ds. J. H. C. Olie uit Spijk, emeritus predikant binnen de Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk, besloot de zendingsdag met een meditatie over Paulus in Athene. Hij gelooft dat veel mensen innerlijke onrust hebben. Die kunnen ze het zwijgen opleggen door grof te leven of door zich druk te maken over allerlei filosofieën zoals de Atheners deden, maar ook door godsdienstig te zijn. „Misschien denkt u dat God uw degelijkheid zal belonen, maar daar kunnen we het niet mee doen. Het gaat erom dat we weten dat we niet beter zijn dan de heidenen en dat we levend gemaakt zijn. Als u zegt: „Een mens kan zich niet bekeren”, wil ik u waarschuwen. De Heere zal zeggen in het gericht: „Gij hebt niet gewild.” God sluit niemand buiten dan die zichzelf buitensluiten”, aldus ds. Olie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer