Garnalenvisserij beperkt vangst niet
Een tiental garnalenvissers uit Wieringen weigert hun visvangst te beperken. Dat maakten ze zaterdag bekend.
Hierdoor zijn de afspraken die vrijdag in het Duitse Büsum werden gemaakt tussen Nederlandse en Duitse garnalenvissers, op losse schroeven komen te staan.
Volgens G. de Waal van de Nederlandse Vissersbond zullen nu ook de andere Nederlandse garnalenvissers zich niet langer aan het afgesproken maximum van 2000 kilo garnalen per boot per week houden. Hij ziet het duister in voor de sector. Doordat de Duitsers en Denen vorige week maximaal 1500 kilo per boot opvisten, is de markt 40 eurocent omhoog gegaan. Door de Wieringers dreigt het nu echter weer de verkeerde kant uit te gaan.
Ook directeur M. Van der Ploeg van visbedrijf de Rousant in Zoutkamp verwacht weinig goeds. „Die Wieringers maken de hele sector kapot”, aldus een verbolgen Van der Ploeg. „Als dit zo doorgaat, verwacht ik zeker 100.000 euro verlies per bedrijf.”
Volgens De Waal kan de Nederlandse Vissersbond hier weinig aan doen. „We kunnen de vissers geen maximum opleggen, anders krijgen we de NMa op ons dak”, aldus De Waal. „We kunnen ze slechts adviseren. Voor de Duitse en Deense vissers is dat anders.” Zij zullen zich wel aan het quotum moeten houden. Hierdoor verwacht Van der Ploeg een felle garnalenoorlog, omdat de Duitsers en de Denen het niet zullen pikken dat hun Hollandse collega’s wel volop doorvissen.
Afgelopen week ging het reeds fout, vertelt Van der Ploeg. Dinsdag zou een van zijn schepen aan wal zijn opgewacht door dertig boze Duitse garnalenvissers, die wilden voorkomen dat de lading aan wal werd gebracht. Zij zouden hebben gedreigd een van de bemanningsleden te molesteren.
Ook werden vissers van Van der Ploeg in het weekend ervoor door Duitse vissers bekogeld met eieren en jeneverflessen. Van der Ploeg bevestigt dat een van zijn vissers alvast met een pistool rondloopt. De garnalenprijs is door de geringe vraag en de grote aanvoer ver onder de kostprijs gedaald. De vissers hoopten met de vangstbeperking het prijspeil op te krikken.
De kartelwaakhond NMa heeft begin vorig jaar een miljoenenboete opgelegd aan een groep garnalenbedrijven, wegens onderlinge afspraken over de vangst van garnalen. De betrokken bedrijven hebben tegen die boete beroep aangetekend.
De NMa is nu niet vooraf ingelicht over de afspraken, die mogelijk illegaal zijn. „Mocht het zo zijn dat er afspraken zijn gemaakt over vangstbeperking, dan kan dat strijdig zijn met de mededingingswet”, aldus een NMa-woordvoerder. De kartelwaakhond zegt de zaak nader te bekijken.
Op dit moment ligt de prijs voor een kilo garnalen rond 1,70 euro. Om kostendekkend te kunnen werken, moet de prijs echter 3 euro per kilo zijn. De vraag naar garnalen is door het ongunstige zomerweer 20 procent lager dan normaal. De opbrengst ligt echter 10 procent hoger.