Politie zit criminelen dwars met Catch Ken
De Amsterdamse politie zet een controleapparaat langs de weg in om beroepscriminelen de voet dwars te zetten. De Catch Ken, zoals het apparaat heet, was bedoeld voor verkeerscontroles. Maar digitale koppeling aan een reeks politiebestanden vergroot de mogelijkheden ervan aanzienlijk.
Controles met het apparaat hebben de afgelopen twee maanden geleid tot ongeveer zeventig acties tegen criminelen, variërend van een boete tot arrestatie of inbeslagname.
Plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland Van Riessen toont zich in het jongste nummer van het Algemeen Politieblad enthousiast over het hinderlijk volgen van criminelen met behulp van Catch Ken. Met het stelselmatig controleren ontneemt de politie de criminelen hun „onaantastbaarheid”, meent Van Riessen. De Amsterdamse geestdrift heeft ertoe geleid dat er wordt gewerkt aan een landelijk project om criminelen met Catch Ken op de huid te zitten. De Catch Ken is een vorm van videoregistratie waarmee verdachte kentekens kunnen worden gesignaleerd.
De inzet van het apparaat past in de Amsterdamse politiestrategie van ”tegenhouden”: het zo veel mogelijk hinderen van criminelen. „We controleren alles”, zegt Van Riessen. „We pellen ze helemaal uit binnen de wettelijke mogelijkheden, en dat vinden ze heel vervelend.”
De afgelopen anderhalf jaar heeft de Amsterdamse politie het zware criminele milieu zo nauwkeurig mogelijk in kaart gebracht. Dat leverde een lijst op van circa 1000 beroepscriminelen.
Het landelijke project met Catch Ken moet volgens Van Riessen een samenwerking van alle politieregio’s en de nationale recherche worden. Daartoe zal een lijst worden samengesteld van criminelen die op de korrel genomen moeten worden. Van Riessen denkt „in eerste instantie” aan een groep van ongeveer 500 personen.
De Amsterdamse strategie van tegenhouden is ontwikkeld omdat grote, gerichte onderzoeken alléén te weinig opleveren. Van Riessen wil met de intensieve controles „een strenger politiebeeld” bewerkstelligen. De Amsterdamse onderwereld lijkt te vaak vrij spel te hebben, zoals geregeld tot uiting komt bij liquidaties op klaarlichte dag.
Donderdag werd de crimineel Mounir Barsoum, wachtend in zijn auto voor een rood verkeerslicht, doodgeschoten. Zijn twaalfjarige dochter raakte daarbij ernstig gewond. De liquidatie van Barsoum is er een in een reeks die in 2000 is ingezet.