Indiase politie hekelt leiders vanwege rellen
In voorlopige rapporten van de Indiase politie worden een lokale leider van de Indiase regeringspartij Bharatiya Janata (BJP) en leiders van de Wereldhindoeraad ervan beschuldigd een belangrijke rol te hebben gespeeld bij de ongeregeldheden die afgelopen week in de deelstaat Gujarat hebben geleid tot de dood van honderden moslims.
De hindoeleiders gaven volgens de dinsdag vrijgegeven documenten persoonlijk leiding aan menigten van duizenden hindoes die in twee wijken van de hoofdstad Ahmadabad tientallen huizen in brand staken. De actie was een vergelding voor het in brand steken door moslims van een trein met hindoes, waarbij vorige week woensdag 58 van de passagiers om het leven kwamen. Bij het geweld dat volgde, vonden zeker 512 mensen de dood.
Volgens de rapporten kwamen afgelopen donderdagnacht in de wijk Meghaninagar van Ahmadabad 42 moslims om het leven toen hun woningen in brand werden gestoken door tienduizenden woedende moslims. Vrijdagmorgen deden zich soortgelijke taferelen voor in de wijk Naroda, waarbij 65 moslims de dood vonden. Onder de hindoeleiders die als aanstichters worden genoemd is BJP-leider Deepak Patel.
Het was dinsdag tamelijk rustig in Gujarat. Langs een weg werden graven in gereedheid gebracht voor 120 omgekomen moslims wier lichamen niet zijn opgeëist. De politie zei dat er opnieuw werd geplunderd en brandgesticht, maar er vielen niet opnieuw doden.
De aanleiding tot het nieuwe geweld tussen hindoes en moslims -het ergste sinds 1993, toen in Bombay 800 doden vielen- zijn de plannen van nationalistische hindoes om in Ayodhya in Uttar Pradesh een tempel te bouwen op de plaats waar sinds de zestiende eeuw een moskee stond. Toen hindoes de moskee in 1992 vernietigden, omdat er volgens hen langgeleden een tempel had gestaan, braken in het hele land rellen uit, waarbij meer dan 2000 mensen het leven lieten.
De Wereldhindoeraad besloot dinsdag zich neer te leggen bij een uitspraak van het Indiase hooggerechtshof over de rechtmatigheid van de bouwplannen. Wel wil de raad een onbetwist stuk land gaan bebouwen in de buurt van de omstreden plek, waar volgens legenden de hindoegod Rama is geboren.