Buitenland

VS geven weer terreurwaarschuwing

De terreurorganisatie al-Qaida is van plan om de Amerikaanse verkiezingen door middel van een spectaculaire aanslag te verstoren. Dat meldde de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Tom Ridge, donderdag in Washington.

Van onze correspondent
9 July 2004 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 01:24

Ridge erkende echter dat men geen concrete aanwijzingen heeft over het ”hoe”, ”waar” en ”wanneer” van zo’n aanslag. De uitspraken van Ridge waren even vaag als tal van vorige waarschuwingen. Sommige critici verwijten de Republikeinse regering dat zij een zeker niveau van paniek in stand wil houden, om mensen ervan te weerhouden in november op Democratische nieuwkomers te stemmen of bij de verkiezingen gewoon thuis te blijven.

Ridge ontkende dat zijn vage terreurwaarschuwing was bedoeld om de politieke aandacht van pers en media af te leiden van de Democraten, waar presidentskandidaat John Kerry eerder deze week zijn vice-presidentskandidaat John Edwards introduceerde. In het CNN-programma Larry King Live wilde John Kerry geen commentaar geven op deze beschuldiging. Volgens minister Ridge waren er onvoldoende aanwijzingen om het terreurwaarschuwingsniveau te verhogen. Het blijft voorlopig gehandhaafd op de kleur geel -verhoogd gevaar- het middelste van vijf waarschuwingsniveaus.

Volgens sommige bronnen zou al-Qaida-leider Osama bin Laden zich persoonlijk bezighouden met de plannen voor volgende aanslag in de VS. Hoe onvoorbereid de Amerikanen op aanslagen zijn, bleek donderdag tijdens een hoorzitting in het parlement over een incident dat enkele weken geleden plaatshad toen Washington zich opmaakte voor de plechtigheden vanwege het overlijden van de oud-president Ronald Reagan. Een tweemotorig vliegtuigje naderde toen Washington, waar het Capitool -waar Reagan opgebaard zou worden- werd ontruimd omdat men een terreuraanslag vreesde.

Het bleek om een politievliegtuigje te gaan waarmee gouverneur Ernie Fletcher van Kentucky naar Washington reisde om de plechtigheden bij te wonen. De transponder van het toestel werkte niet, waardoor automatische identificatie van het vliegtuig onmogelijk was. De rijksluchtvaartdienst Federal Aviation Association (FAA) wist van dit probleem en voorzag daarom het verkeersgeleidingssysteem handmatig van de vereiste gegevens. Die verkreeg men door radiocontact met het toestel. Er was echter sprake van zo veel verwarring in de communicatie tussen FAA en defensie, dat de luchtmacht bijna het bevel had gegeven om het toestel neer te schieten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer