Buitenland

Amerikanen onder vuur in Samarra

Bij een mortieraanval op het plaatselijk hoofdkwartier van de Iraakse Nationale Garde in Samarra zijn donderdag zeker elf doden gevallen, onder wie vijf Amerikaanse militairen. Het geweld komt een dag nadat de Iraakse interim-premier Iyad Allawi uitgebreide volmachten heeft gekregen om een eind te maken aan de bloedige opstand.

AFP
9 July 2004 08:57Gewijzigd op 14 November 2020 01:24

Opstandelingen vuurden zeker 38 mortiergranaten af op het militair complex, dat bewaakt wordt door de Amerikaanse 1e Infanteriedivisie. Behalve de vijf doden vielen er onder de Amerikanen twintig gewonden, zei majoor Neal O’Brien. Ook twee Iraakse gardisten kwamen om en vier anderen raakten gewond. De opstandelingen verloren vier man en telden dertig gewonden, aldus de zegsman.

De aanval begon rond 11.00 uur plaatselijke tijd met een zware mortierbeschieting waardoor zeker één gebouw instortte. Hierna werd er nog uren gevochten tussen de rebellen en Amerikaanse en Iraakse troepen. Daarbij zetten de Amerikanen ook twee Apache-gevechtshelikopter in om een gebouw waarin de rebellen zich hadden verschanst met raketten te bestoken.

De inwoners van de stad zaten uren opgesloten in hun huizen. „Het geluid van explosies en bombardementen ging van 11.30 uur tot 15.00 uur non-stop door”, zei een getuige. Niet-bevestigde berichten spreken ook van vier burgerdoden en dertig gewonden. Samarra is een bastion van soennitische opstandelingen. De afgelopen veertien maanden zijn hier geregeld zware gevechten geweest.

De stad ligt 125 kilometer ten noorden van Bagdad. Het is niet ondenkbaar dat interim-premier Allawi hier zijn nieuwe volmachten gaat gebruiken. Hij mag voor een beperkte periode in een bepaald gebied de staat van beleg afkondigen. Allawi heeft ook de macht om mensen te arresteren, demonstraties te verbieden en politieke groeperingen in de ban te doen.

Het geweld in Irak werd nog eens onderstreept door cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Daaruit bleek dat alleen al in de maand juni 388 Irakezen door het geweld het leven hebben verloren.

Behalve in Samarra kwam het ook tot bloedvergieten in de hoofdstad. In de wijk al-Doura kwam een voormalig lid van de Baath-partij van Saddam Hussein om toen een bom ontplofte op het moment dat deze Ali Abbas Hassan passeerde. Eerder in de nacht was in Bagdad een Iraakse militair gedood. Niet alleen is Bagdad het toneel van dergelijke aanslagen, er worden ook veel mensen gekidnapt.

De Filipijnse president Gloria Arroyo heeft naar aanleiding van de ontvoering van een Filipijn haar landgenoten verboden nog naar Irak te reizen. Een islamitische groep dreigt de man te onthoofden als Manilla zijn circa vijftig militairen en agenten niet binnen 72 uur terugtrekt uit Irak. Er werken 3000 Filipijnse burgers in het land.

Een Amerikaanse marinier van Libanese komaf die sinds 21 juni in Irak werd vermist en gegijzeld zou zijn, is veilig en wel teruggevonden in Libanon. Hij meldde zich bij de Amerikaanse ambassade in Beiroet. Dat maakte een Amerikaanse militaire functionaris bekend. Onduidelijk is nog hoe Wassef Ali Hassoun is vrijgekomen. Hij verkeert in goede gezondheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer