Wetenschap & techniek

Camperen kan veel comfortabeler

Zelfs de meest enthousiaste kampeerder moet toegeven dat het bivakkeren in een tent –en met name een lekke tent– niet altijd even comfortabel is. Met moderne materialen is daar een oplossing voor.

18 July 2018 08:22Gewijzigd op 16 November 2020 13:46
Zelfs in volle zon is het in de Ohnanatent goed uit te houden, laat uitvinder Wouter van der Meij zien. beeld Ohnana
Zelfs in volle zon is het in de Ohnanatent goed uit te houden, laat uitvinder Wouter van der Meij zien. beeld Ohnana

Niet alleen regen kan een kampeerder zijn comfort ontnemen, dat geldt ook als de zon op de tent staat te branden. In een tent die bij een buitentemperatuur van 25 graden Celsius in de volle zon staat, is het binnen algauw een graad of 40. Daar kwam Amsterdammer Wouter van der Meij achter toen hij twee jaar geleden op een festival na een korte nacht onuitgeslapen wakker werd in een bloedhete tent. Niet alleen festivalgangers zullen dit probleem herkennen, ook ouders met kleine kinderen die eigenlijk nog niet zonder middagslaap kunnen.

Frustratie

Uit pure frustratie gaat Van der Meij met aluminiumfolie aan de slag, in een poging het zonlicht uit de tent te houden. Dat werkt slechts beperkt, maar het idee is geboren. Thuisgekomen ontwikkelt hij een tentdoek van gecoat polyester dat 90 procent van het zonlicht reflecteert. Het doek houdt niet alleen warmte, maar ook licht buiten. In volle zon is het in deze tent slechts een enkele graad hoger dan buiten. De Ohnanatent is verkrijgbaar voor 159 euro.

Hoe onkwetsbaar een strak opgezette tent er ook uitziet, een beschadiging van het doek ligt altijd op de loer. Een gat in het tentdoek repareer je niet zo makkelijk, zeker niet onderweg. Reden voor de mensen van de Amerikaanse fabrikant Imperial Motion –die zelfreparerende rugzakken, regenjassen en hangmatten op de markt brengt– om hun zelfhelende techniek ook op tentdoek toe te passen.

Zelfhelend

Het zelfhelende vermogen van het tentdoek zit hem in de stof zelf en in de coating. De exacte werking houdt de fabrikant graag voor zichzelf. Wel laat hij los dat het tentdoek bestaat uit nylonpolymeer, lange molecuulketens die onderling verweven zijn. Aan binnen- en de buitenkant is het doek bedekt met een waterafstotende coating en een component die het tentdoek kan herstellen.

Wanneer er een gat in het tentdoek ontstaat, is een paar tellen wrijven genoeg om de beschadiging onzichtbaar te helen. Beweging en wrijvingswarmte zijn voldoende om de ketens weer in elkaar te laten grijpen. Er zijn wel grenzen aan de Nano Cure Technology. Een gat tot zo’n 6 millimeter dat is ontstaan door een scherp voorwerp herstelt snel en onzichtbaar, maar veel groter moet het niet zijn. Met een scheurtje heeft het tentdoek meer moeite. Er blijft dan een ‘litteken’ zichtbaar.

Koepeltent

Als het bedrijf erin slaagt via Kickstarter voldoende geld binnen te halen, is de tent eind dit jaar te koop voor een paar honderd euro. Een fors bedrag voor een koepeltentje, maar daarmee heb je wel een mooi, compact en makkelijk op te zetten product in handen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer