Buitenland

Pandy schuldig aan moord op zes mensen

De Belgisch-Hongaarse dominee Andreas Pandy en zijn dochter Agnes Pandy zijn dinsdagavond schuldig verklaard aan de moord op zes naaste familieleden.

AP
6 March 2002 08:04Gewijzigd op 13 November 2020 23:27

De jury achtte bewezen dat de Pandy’s tussen 1986 en 1989 twee vrouwen van de dominee, twee zoons en twee stiefdochters vermoordden en hun lichamen waarschijnlijk oplosten in ontstoppingsmiddelen. De strafmaat zou woensdag worden bepaald.

In zijn slotpleidooi eistte de advocaat van Pandy vrijspraak omdat de lichamen van de slachtoffers nooit zijn gevonden en moord niet bewezen zou zijn. Andreas Pandy (72) verklaarde tijdens het proces dat allezes nog in leven zijn en dat hij met ze communiceert met behulp van engelen.

Ook de advocaat van de 44-jarige Agnes Pandy eiste vrijspraak omdat Agnes, die haar betrokkenheid bij vijf moorden bekend heeft, onder invloed van haar autoritaire vader zou hebben gehandeld. Agnes Pandy zou ook herhaaldelijk zijn verkracht door haar vader.

De zaak-Pandy kwam aan het rollen door verklaringen van Agnes, die in 1992 naar de politie stapte met verhalen over haar verdwenen familieleden en seksueel misbruik door haar vader. De politie negeerde haar verklaringen in eerste instantie, maar onderzocht haar klachten in 1997 alsnog nadat het pedofilieschandaal rond Marc Dutroux was ontstaan.

Volgens Agnes Pandy zijn de lichamen van de slachtoffers in stukken gesneden en gedumpt bij een lokaal slachthuis of opgelost in een krachtig ontstoppingsmiddel en door het riool gespoeld. Bij een minutieus onderzoek van Pandy’s huis zijn de overblijfselen van minstens zeven andere mensen gevonden, maar de politie is er niet in geslaagd te achterhalen van wie deze gevonden botten zijn. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de overblijfselen niet toebehoren aan de familieleden die de Pandy’s hebben gedood.

De aanklagers stelden dat Andreas Pandy zijn familie uitmoordde om het seksuele misbruik van een aantal van zijn dochters geheim te houden. Pandy kwam in 1956 als vluchteling naar België en zette er een Hongaarse protestantse kerk op. Tot zijn pensioen in 1992 gaf hij godsdienstles op Belgische scholen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer