Politiek

SGP’er Bisschop: Nederland kan leren van Hongarije

Hongarije zit in het verdachtenbankje omdat het land geen immigranten wil toelaten. SGP-Kamerlid Bisschop leerde het land deze week ook van een andere kant kennen.

14 July 2018 08:42Gewijzigd op 16 November 2020 13:45
SGP-Kamerlid Bisschop kijkt naar een Hongaars vluchtelingenkamp bij Röszke. „Dit lijkt meer op een gevangenis.”  beeld SGP
SGP-Kamerlid Bisschop kijkt naar een Hongaars vluchtelingenkamp bij Röszke. „Dit lijkt meer op een gevangenis.”  beeld SGP

Hongarije laat maar heel mondjesmaat vluchtelingen toe. Een of twee per dag. Er is een hek gebouwd langs de grens met Servië en de vluchtelingenkampen die er zijn, hebben veel weg van gevangenissen, zo stelt Bisschop. Woensdag bezocht hij een kamp bij Röszke en daar werd de SGP’er niet vrolijk van. „Er zijn hoge hekken en daar bovenop is ook nog eens prikkeldraad bevestigd. Het komt nogal cru over. In ons land zijn we soms wat te soft, maar zoals het in Hongarije gaat, moet het wat mij betreft ook niet.”

Bisschop is het eens met VVD-fractievoorzitter Dijkhoff, die deze week liet weten dat alle asielaanvragen tijdelijk moeten zijn. „Mensen die hier naartoe vluchten hebben meestal een midden- of hoger inkomen. Als de situatie in eigen land weer veilig is, zijn juist zij hard nodig voor de opbouw van het land”, aldus de SGP’er.

Wat viel u mee tijdens het werkbezoek?

„De mate van antisemitisme in het land. Je leest dat het antisemitisme daar hoogtij viert. Ik sprak vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en die zeiden dat ze zich veilig voelen in het land en dat er geen incidenten plaatsvinden. Dat komt waarschijnlijk ook omdat er zo weinig moslims in het land wonen.”

In de Tweede Wereldoorlog zijn 440.000 Hongaarse Joden door landgenoten opgepakt en op transport gesteld naar Auschwitz. Hoe heeft de Joodse gemeenschap deze gruwelijkheden verwerkt?

„Dat is nog steeds een zeer gevoelig punt. De overheid wil graag een museum openen over de geschiedenis van het Jodendom, maar de Joodse gemeenschap wil daar niet aan meewerken, omdat de betrokkenheid van de Hongaren bij deze zwarte bladzijde onderbelicht blijft. De Joodse gemeenschap verwacht snel een oplossing. Maar voorlopig tiert het onkruid nog welig rondom het gebouw dat voor het museum is bestemd.”

U bezocht ook enkele christelijke scholen. Die hebben een open toelatingsbeleid. Wat leert de SGP daarvan?

„We waren onder meer op een gereformeerd gymnasium. Daar zaten ook veel rooms-katholieken op. De overheid verplicht de scholen om iedereen die zich aanmeldt, toe te laten. De scholen zien het zelf als een kans om het Evangelie te verspreiden.

Je kunt de situatie niet zomaar overplanten naar Nederland. Sommige orthodoxe scholen hebben een open toelatingsbeleid, maar vele staan er huiverig tegenover, omdat het hek dan van de dam gaat en er mogelijk helemaal geen leerlingen geweigerd kunnen worden. Ik heb begrip voor die huiver.”

Wat Bisschop verder aansprak was de krachtige gezinspolitiek. „Gezinnen krijgen op verschillende manieren ondersteuning van de regering. Ze zien het gezin daar echt als de hoeksteen van de samenleving. Daar kan Nederland nog veel van leren.”

Zou u willen emigreren naar het land?

„Ik overweeg geen emigratie. Maar ik zou me er wel thuis kunnen voelen. De samenleving is herkenbaar christelijk en is er ruimte om kritisch te zijn. Het is een mooi vakantieland. Dit jaar ga ik niet naar Hongarije, maar een ander jaar mogelijk wel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer