Buitenland

Trump benoemt gematigd conservatief Kavanaugh tot opperrechter

President Trump heeft Brett Kavanaugh tot opperrechter in de VS benoemd. De Senaat moet de benoeming nog bekrachtigen.

10 July 2018 06:57Gewijzigd op 16 November 2020 13:43
Brett Michael Kavanaugh. beeld AFP
Brett Michael Kavanaugh. beeld AFP

De 53-jarige rooms-katholieke Kavanaugh is lid van het hof van beroep in Washington DC. Eerder was hij stafmedewerker van oud-president George W. Bush. Hij staat bekend als gematigd conservatief.

Voordat hij een functie in het Witte Huis aanvaardde, maakte Kavanaugh deel uit van het team van rechter Kenneth Starr, die het onderzoek naar president Clinton inzake de affaire-Monica Lewinsky leidde.

De progressieve media in de VS zien zijn benoeming als een impliciete afrekening van Trump met de koers van Clinton en Obama. Anderen wijzen erop dat Kavanaugh er recent in publicaties op heeft gewezen dat zolang iemand het ambt van president bekleedt hij niet belast mag worden met rechtszaken. Daarmee zou hij positie hebben gekozen in het onderzoek dat de speciaal aanklager doet naar mogelijke banden van Trump met de Russen tijdens de verkiezingsstrijd.

Met deze benoeming maakt Trump opnieuw waar wat hij tijdens zijn campagne beloofde: er zouden rechters komen die de waarde van het menselijk leven hoog in het vaandel hebben staan. Eerder benoemde hij de gematigde conservatief Neil Gorsuch tot opperrechter. Met name evangelicals hebben door de benoeming van Gorsuch en van Kavanaugh hoop dat de abortuspraktijk in de VS een halt zal worden toegeroepen.

Wanneer de benoeming van Kavanaugh inderdaad wordt goedgekeurd door de Senaat, slaat de balans tussen progressieven en conservatieven door ten gunste van laatstgenoemden. Omdat rechters voor het leven worden benoemd, zet Trump hiermee een langdurig stempel op het hof.

Toch zijn niet alle evangelicals tevreden. De directeur van de American Family Association, Tim Wildmon, had liever gezien dat Amy Barrett, lid van het hof van beroep in Chicago, was benoemd. Zij verdedigt fel de prolifegedachte en vindt dat eerdere uitspraken van het hooggerechtshof niet blijvend geldig behoeven te zijn. Juist over dat laatste punt denkt Kavanaugh anders. Daarom staat niet vast dat hij zal meewerken aan het terugdraaien van de uitspraak van 1973 waardoor abortus vrijgegeven werd.

Democraten in de Senaat hebben aangekondigd zich met hand en tand te verzetten tegen de benoeming. In de Senaat is een gewone meerderheid van de helft plus een nodig. De Republikeinen bezetten daar nu 51 van de 100 zetels. De Republikeinse senator John McCain is door ziekte echter voortdurend afwezig. Democraten oefenen nu druk uit op de Republikeinse senatoren Susan Collins en Lisa Murkowski. Van deze twee vrouwen is bekend dat ze voor het recht op abortus zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer