Blokhuis blij met coalitie rond onbedoelde zwangerschap
Staatssecretaris Blokhuis (VWS) is blij met de samenwerkingsbereidheid van organisaties die zich richten op het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen en het bieden van steun aan ongewenst zwangere vrouwen.
Blokhuis zei dat vrijdag in Gouda bij de opening van het nieuwe hoofdkantoor van Siriz en de VBOK. Dat was tot voor kort in Amersfoort gevestigd.
De organisaties verhuizen omdat Siriz zich meer wil gaan richten op risicogroepen in de Randstad, aldus Sirizbestuurder Zoutendijk. Twee zorglocaties van Siriz zijn al gevestigd in Gouda: leef-leerhuis De Regentes voor jonge moeders en hun baby, en een begeleidwonenhuis aan de Groeneweg.
Het kabinet stelt 53 miljoen euro beschikbaar voor preventie van en ondersteuning bij onbedoelde zwangerschappen: 15 miljoen per jaar tijdens deze kabinetsperiode en vervolgens jaarlijks 8 miljoen. Het geld wordt verdeeld onder een brede coalitie van veldpartijen, waaronder Siriz, Rutgers, Fiom, GGD Nederland en het Expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding (JSO). Zij hebben een gezamenlijke werkagenda opgesteld met als aandachtspunten het versterken van preventie en keuzehulp en het verbeteren van de zorg bij kwetsbaar jong ouderschap.
De organisaties hebben „fundamenteel verschillende opvattingen”, maar allemaal willen zij voorkomen dat vrouwen onbedoeld zwanger raken, zo zei Blokhuis. „Als dat toch gebeurt, willen zij deze vrouwen zo goed mogelijk steunen. Dat besef is een drijvende kracht.”
De bewindsman zei eraan te hechten dat vrouwen zich bij een ongewenste zwangerschap niet gedwongen voelen tot een keuze, bijvoorbeeld doordat ze geen huis hebben, of door bepaalde verwachtingen uit de eigen kring of uit de samenleving. Keuzehulpgesprekken en andere vormen van begeleiding noemde hij dan ook belangrijk.
Blokhuis vroeg verder oog voor goede nazorg, mede om te voorkomen dat vrouwen opnieuw onbedoeld zwanger raken. „We willen ervoor zorgen dat het aantal herhaalde abortussen omlaag gaat”, aldus de bewindsman vrijdag. Meer dan 35 procent van de ruim 30.000 vrouwen die jaarlijks aankloppen bij een abortuskliniek heeft al eerder een zwangerschap laten afbreken.