Steeds meer vrouwen burgemeester
Het aantal vrouwelijke burgemeesters blijft stijgen. Vorig jaar telde Nederland 81 vrouwen in het hoogste gemeentelijke ambt. Het hoogste aantal ooit, had het ambtenarenblad Binnenlands Bestuur uitgezocht. Nu zijn het er 99, blijkt uit een overzicht op de website van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.
Daarop staan alle burgemeesters, zowel vast als waarnemend. De lijst is actueel; ook Femke Halsema van Amsterdam staat er al bij.
Het glazen plafond begint barsten te vertonen. „Jazeker, het aantal vrouwen stijgt behoorlijk”, zegt Ruud van Bennekom, directeur van het het burgemeestersgenootschap. Twee jaar geleden was nog minder dan een kwart van de burgemeesters vrouw. Onacceptabel, zeggen huidig burgemeester van Delft Ank Bijleveld en VVD-senator Annemarie Jorritsma in een opiniestuk in Binnenlands Bestuur.
Hun kritiek heeft kennelijk vruchten afgeworpen: 35 procent van de door de Kroon benoemde burgemeesters is vrouw.
Limburg spant wat dat betreft de kroon. De helft van het aantal burgemeesters daar is vrouw, mede door toedoen van de Limburgse commissaris van de Koning Theo Bovens. Hij begon een inhaalslag toen bleek dat de provincie juist achterliep. En hoe meer vrouwelijke burgemeesters in een provincie, des te vaker solliciteren vrouwen er naar de functie, weet Van Bennekom. „Vrouwen weten waar ze moeten zijn”, zegt hij.
Uit cijfers die hij heeft verzameld blijkt dat onder burgemeesters van D66- en GroenLinks-huize de meeste vrouwen zijn te vinden. Van de 25 burgemeesters die D66-lid zijn, is 26 procent een vrouw, bij GroenLinks is 33 procent vrouw op een totaal van negen GL-burgemeesters.
Onder de elf burgemeesters van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) is geen enkele vrouw te vinden. Bij de ChristenUnie is 15 procent van haar burgemeesters vrouw.