Werkgevers en bonden gaan samen slimmer werken
Werkgeversorganisatie AWVN en vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en De Unie slaan de handen ineen om personeel slimmer te laten werken. Door bedrijven kennis te laten delen over bijvoorbeeld soepeler werktijden willen zij de productiviteit van werknemers laten stijgen. Dat hebben de vier organisaties dinsdag gezegd.
Naast het verspreiden van kennis willen de AWVN en de drie vakbonden bedrijven stimuleren om experimenten op te zetten over resultaatafhankelijk belonen, maatregelen om het ziekteverzuim terug te dringen en de verbetering van de verhouding tussen werkgever en werknemer.
„Slimmer werken en sociaal beleid kunnen niet zonder elkaar", aldus de organisaties. AWVN–directeur H. van der Steen voegt daaraan toe: „Aan hàrder werken zit een grens, aan slimmer werken niet."
Volgens vier organisaties is „de productiviteit van werknemers in fabrieken in de loop van de 20e eeuw vervijftigvoudigd". Dit werd onder andere bereikt door betere gereedschappen en machines. Voor een ander deel behaalden fabrieken een betere productiviteit per werknemer door „nieuwe organisatievormen, constructieve arbeidsverhoudingen en betere arbeidsomstandigheden".
De voorzitters van vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO–NCW spraken dinsdag over deze zogeheten sociale innovatie met het Innovatieplatform. Dit platform onder leiding van premier Balkenende met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en kennisinstituten wil met voorstellen komen om Nederland om te vormen in een echte kenniseconomie.
De FNV is tevreden dat het Innovatieplatform erkent dat sociale innovatie, oftewel een goed arbeidsklimaat, een instrument is om de arbeidsproductiviteit te verbeteren. Voorzitter L. de Waal kan echter niet beoordelen of het platform vooruitgang boekt. „Ik weet in onvoldoende mate wat ze doen."
J. Schraven, voorzitter van VNO–NCW is „redelijk optimistisch over het Innovatieplatform geworden". Hij prijst bijvoorbeeld de manier waarop het platform probeert bedrijven beter te laten profiteren van kennis bij universiteiten en onderzoeksinstituten.