Surinaamse slavenregisters online
Allerlei informatie over het Surinaams-Nederlandse slavernijverleden komt komende week online beschikbaar dankzij de websites van het Nationaal Archief in Den Haag en van het Nationaal Archief Suriname.
In de slavenregisters die destijds in Suriname werden bijgehouden, staan volgens de site van het Nationaal Archief in Den Haag circa 80.000 mensen vermeld die tussen 1830 en 1863 slaaf waren in de Nederlandse kolonie. ‘Eigenaren’ moesten de slaven laten registreren met naam, geboortedatum, naam van de moeder, informatie over geboorte, overlijden, vrijlating en verkoop. De echte registers bevinden zich bij Nationaal Archief Suriname en waren tot nog toe zeer beperkt toegankelijk voor het publiek, omdat ze niet gedigitaliseerd waren en omdat er geen namenindex was.
Dat is nu allebei wel het geval. „Wie op zoek is naar meer informatie over zijn Surinaamse voorouders, lessen over slavernij voorbereidt, of onderzoek doet naar het Surinaamse slavernijverleden, kan voortaan een belangrijke onlinebron raadplegen”, aldus het Haagse archief. Nergens anders in de wereld dan in Suriname zou zo gedetailleerde informatie over mensen in slavernij bewaard zijn gebleven.
De database wordt op zaterdag in Paramaribo ingeluid en op dinsdag in Den Haag gelanceerd door Noraly Beyer, ambassadeur van het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’. Kort daarna gaat de database voor iedereen open via de websites van het Nationaal Archief (www.nationaalarchief.nl) en het Nationaal Archief Suriname (www.nationaalarchief.sr).
Januari vorig jaar begonnen Coen van Galen van de Radboud Universiteit in Nijmegen en Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit in Suriname met het werven van fondsen en vrijwilligers om te komen tot het nu bereikte resultaat.