Consument

Recept: ricottataart

Ze hebben wat uiterlijk betreft wel wat weg van bramen maar smaken anders: nogal zoet en een beetje flauw. Ik heb het over de moerbei, een zachte fruitsoort die je nooit bij de groenteboer ziet liggen. Dit omdat de vruchtjes daarvoor volgens zeggen te kwetsbaar zijn. Bewaren lukt niet, je moet ze als ze rijp zijn gewoon opeten.

Geertje Bikker-Otten
13 June 2018 21:26Gewijzigd op 16 November 2020 13:31
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Als je een moerbeiboom in je tuin hebt staan, heb je dus in zekere zin de beschikking over een heuse delicatesse. Al was dat vermoedelijk indertijd niet de belangrijkste reden om deze boom te planten. Ik denk eerder aan een associatie die verband houdt met het bekende gedicht van Nicolaas Beets. Volgens hem „ruischten” de moerbeitoppen. Wie zou dat nou niet willen, in zijn eigen tuin?

Maar eerlijk gezegd kom je er in de praktijk maar zelden toe om te controleren of dat ook is wat ze doen, die moerbeiblaadjes: ruisen. In dit jaargetijde al helemaal niet. De moerbeien zijn rijp en het lijkt wel alsof de aankondiging daarvan in de lokale vogelkrant heeft gestaan. De boom wordt dag na dag belaagd door bedrijvige vogels die elk vruchtje dat rood genoeg is zo snel mogelijk verschalken. De boom ruist dus vooral van het vogelgefladder en geklapwiek.

Al die belangstelling en aftrek is ergens ook wel goed. Vogels moeten ten slotte ook eten. Als moerbeien rijp zijn, vallen ze zodra er een windvlaag langskomt en masse naar beneden. Hoe meer er worden opgegeten, hoe minder er op de straat te pletter vallen. En er blijven er ondanks deze plunderacties nog genoeg over.

Voor puur gebruik, bijvoorbeeld in jam of sap, zijn moerbeien zoals gezegd aan de flauwe kant. Maar ze doen het prima in combinatie met bijvoorbeeld een paar scheppen friszure hangop. Of samen in een schaaltje met ander rood seizoensfruit: aalbessen, aardbeien of frambozen.

Als variatie bakte ik een smeuïg en fris taartje op basis van ricotta. Dat is een eiwitrijk en relatief vetarm Italiaans kaasje op basis van wei. Het wordt vaak in hartige gerechten gebruikt, bijvoorbeeld samen met spinazie. Maar zoet kan ook. Het recept keek ik af van francescakookt.nl.

Ricottataart

Ingrediënten (voor circa 8 porties)

  • 180 g zachte boter

  • 120 g suiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 2 eieren

  • 125 g ricotta

  • rasp van 1 citroen

  • 2 tl bakpoeder

  • snufje zout

  • 180 g amandelmeel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven: circa 160 graden). Vet een taartvorm met een doorsnee van 24-25 centimeter in met boter. Of bekleed hem met wat in elkaar gefrommeld bakpapier.

Klop de boter romig met de suiker en de vanillesuiker. Klop er daarna een voor een de eieren door. Rasp de citroen. Roer de ricotta los. Klop de citroenrasp en de ricotta vervolgens door de botermassa.

Zeef het bakpoeder boven het amandelmeel. Voeg een snufje zout toe. Spatel dit door het beslag.

Schep het beslag in de taartvorm. Bak de taart ongeveer een halfuur, tot de kern net gaar is. Haal de vorm uit de oven en laat de taart afkoelen. Bestrooi de bovenkant voor het serveren met wat poedersuiker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer