Minder vaak beroep op NHG bij woningverkoop
Hypotheekverstrekkers hebben vorig jaar veel minder vaak aanspraak gemaakt op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omdat een geldlener zijn huis met verlies heeft moeten verkopen. De aanhoudend stijgende huizenprijzen zijn de belangrijkst reden voor de afname van dit soort hulpverzoeken, stelt het fonds in zijn jaarverslag.
Als huizenbezitters met een hypotheek noodgedwongen hun huis met verlies moeten verkopen, kunnen hypotheekverstrekkers de NHG vragen om restschulden op zich te nemen. In totaal ontving de instantie vorig jaar 2169 zogeheten verliesdeclaraties. Dat is bijna 40 procent minder dan in 2016. Van de hulpverzoeken werden er 1940 gevallen gehonoreerd, met een waarde van ruim 48 miljoen euro.
Mensen die een hypotheek afsluiten, geven hun geldverstrekker met de NHG zekerheid dat de schuld wordt terugbetaald. Het aantal aanvragen hiervan daalde vorig jaar met 1 procent. Het marktaandeel van afgesloten hypotheken met deze garantie kromp vorig jaar ook tot 70 procent, tegen 73 procent in 2016. Het aantal aanvragen lag volgens het garantiefonds wel hoger dan vooraf werd verwacht.
De NHG stelt zich ten doel zo veel mogelijk mensen toegang te bieden tot de koopwoningmarkt, bijvoorbeeld door het voor zzp’ers gemakkelijker te maken een hypotheek af te sluiten. Vanuit dat opzicht veroorzaken hoge huizenprijzen ook „knelpunten”, waarschuwt algemeen directeur Arjen Gielen. „Voor bepaalde groepen kopers hapert de doorstroom in de woningmarkt. Zowel starters als senioren hebben moeite een passende koopwoning te vinden”, aldus Gielen. Hij wil daarom op meer maat gemaakte oplossingen debutanten en ouderen op de woningmarkt.