Politiek

Beekers pleit voor rooms-katholiek ChristenUnie-Kamerlid

Het wordt tijd dat de ChristenUnie een rooms-katholiek Kamerlid krijgt. Iemand die midden in die gemeenschap staat, en die dus des te beter de brug kan slaan tussen de partij en de rooms-katholieke gemeenschap.

Redactie politiek
1 June 2018 21:26Gewijzigd op 16 November 2020 13:25
CU-leider Segers is, net als de andere Kamerleden van zijn partij, protestant. Het wordt tijd voor een rooms-katholiek CU-Kamerlid, vindt Wouter Beekers (WI CU). beeld ANP, Bart Maat
CU-leider Segers is, net als de andere Kamerleden van zijn partij, protestant. Het wordt tijd voor een rooms-katholiek CU-Kamerlid, vindt Wouter Beekers (WI CU). beeld ANP, Bart Maat

Dat stelde Wouter Beekers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van de CU, vrijdag tijdens het door het WI georganiseerde symposium Katholieke politiek in Utrecht.

Zo’n rooms-katholiek Kamerlid is niet zozeer wenselijk vanuit electoraal oogpunt, als stemmentrekker onder roomse kiezers, legde Beekers uit. „Maar omdat ik denk dat de katholieke gemeenschap ons ook in ons politieke denken kan verrijken.”

CU’ers zijn zich er al van bewust dat we leven in een gebroken wereld, zei hij. En dat politici vaak slechts kleine stappen kunnen zetten om verbetering te bewerkstelligen. „Het gesprek met katholieken kan dat besef verdiepen.”

Roomsen erkennen dat er kwaad is in de wereld, vervolgde Beekers. Maar ze snappen dat de zonde niet is uit te bannen met een reeks verboden. „Daardoor kunnen ze het leven ook met een glimlach bezien.” CU’ers kunnen wel wat leren van die ontspannen levenshouding, meent Beekers. „Mensen kennen de ChristenUnie als een integere en bevlogen partij. Dat moet vooral zo blijven. Maar iets meer relaxedheid zou mooi zijn. Politiek met een glimlach, zogezegd. Met op zijn tijd een biertje en een bitterballetje.”

Hoogleraar Rik Torfs (Katholieke Universiteit Leuven) zei dat politici problemen vaak rationeel willen oplossen. Dat leidt soms tot rigide maatregelen, die op zichzelf wel goed zijn, maar allerlei ongewenste neveneffecten hebben. „Een alcoholverbod kan ook leiden tot depressiviteit.” Hij pleitte daarom voor mildheid en barmhartigheid.

En voor solidariteit. „Juist met mensen die wij onsympathiek vinden; ook met mensen die door hun eigen schuld zijn ontspoord.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer