Middelbare scholier te veel vrij
Veel middelbare scholieren krijgen meer vrij dan de bedoeling is. De Onderwijsinspectie heeft diverse scholen daarop aangesproken, maar het probleem ook aangekaart bij het ministerie van OCW. Het ministerie bezint zich op maatregelen, aldus een woordvoerster maandag. De landelijke oudervereniging Ouders & Coo heeft vooral kritiek op de lange zomervakanties.
Volgens een woordvoerster van de Onderwijsinspectie komen veel scholen niet toe aan het aantal uren dat ze les moeten geven. In het Onderwijsverslag over het schooljaar 2002/2003 heeft de inspectie geschreven dat 10 tot 20 procent van de lestijd verloren gaat omdat lessen te vroeg eindigen of te laat beginnen. Verder vallen lessen uit omdat leraren er niet zijn, onder meer door ziekte en door vergaderingen. Over te lange vakanties rept het jaarverslag niet. De inspectie zegt scholen op hun verantwoordelijkheid te hebben gewezen. „Steeds meer scholen treffen inmiddels maatregelen om de uitval van onderwijs tegen te gaan.”
Een woordvoerder van VOSS/ABB, de vereniging van openbare scholen, zegt de klacht over te lange vakanties wel te herkennen. „Dat is geen goede ontwikkeling. we zullen het zeker aan de orde stellen. Scholen kunnen efficiënter gaan vergaderen.” Hij wijst erop dat ouders en kinderen lesuren die door vergaderingen uitvallen als vakantie ervaren, maar dat er dan wel degelijk wordt doorgewerkt. „Maar dat laat onverlet dat zeventien weken vrij veel te lang is. De piekbelasting voor een leraar wordt veel te groot.”
Directeur Van Katwijk van Ouders & Coo zegt dat de zomervakanties sowieso al zeven weken duren, wat veel meer is dan de drie of vier weken vakantie die de ouders hebben. Vooral voor brugklassers is dat een probleem. „Temeer omdat veel scholen de vakantie onnodig oprekken naar negen weken. Leerkrachten houden vergaderingen over vorderingen van de leerlingen liefst terwijl de scholen nog volop bezig zijn, om zelf een lange vakantieperiode te hebben,” aldus Van Katwijk.
Volgens hem zijn er wel normen over het totale aantal uren per jaar, maar niet over de spreiding ervan. Vooral de ervaring in Frankrijk heeft uitgewezen dat lange vakanties leiden tot een hoge belasting van de leerlingen gedurende de rest van het schooljaar. Ouders & Coo pleit daarom al langer voor een norm aan het aantal uren school per week. „Vergelijk het met de werkweek,” aldus Van Katwijk.