De Oranjes als dierenliefhebbers
De Oranjes zijn dierenliefhebbers pur sang. In hun gezinsleven spelen anno 2018 vooral honden een rol. Stadhouder Willem V was in de 18e eeuw exotischer ingesteld: hij had een orang-oetan als pronkstuk. De mensaap werd getrakteerd op een luxueus menu: aardbeien, slagroom en cognac.
Liefde voor dieren stroomt onophoudelijk door de Oranjeaderen. Van generatie op generatie wordt het ‘virus’ doorgegeven en daardoor maken dieren onmisbaar deel uit van het leven van koninklijke gezinnen. De officiële foto’s die vorig jaar werden gemaakt ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander staan wat dat betreft in een traditie. Op de meeste beelden van de serie poseert de koning met zijn twee zwarte labradors, Skipper en Nala. Ook prinses Beatrix koos ervoor om samen met haar viervoeter op de foto te gaan toen ze tachtig jaar werd.
De Oranjes ogen opvallend ontspannen als ze met dieren in aanraking komen. Tijdens NL Doet in 2012 ging prinses Beatrix aan de slag in een hondentrainingscentrum in Molenschot. Mocht de voormalige vorstin weleens een wat afstandelijk voorkomen hebben, tijdens het wassen van de goldendoodle Aemy zagen we een rasechte dierenliefhebster aan het werk.
Ook koning Willem-Alexander laat geen kans onbenut om dieren aandacht te geven als hij die ontmoet. Toen de koning tijdens een werkbezoek een rondgang maakte langs kennels met geleidehonden, kregen meerdere viervoeters een spontane koninklijke knuffel.
Olifant Hans
Dieren hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in het dagelijks leven van de Oranjes. In de tentoonstelling ”Dieren van Oranje” op Paleis Het Loo in Apeldoorn wordt dat met bijzondere beelden geïllustreerd. Tot en met september is de expositie te bezoeken.
Een duik in het verleden levert verrassende verhalen op. Zo had koning-stadhouder Willem III wel tachtig jachthonden, waar hij fanatiek mee jaagde op de Veluwe. In 1684 kocht Willem III Kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn en liet er hondenkennels bouwen. Ook bouwde hij een nieuw jachtslot: Paleis Het Loo. In de stallen was voldoende ruimte voor zo’n honderd paarden, die werden gebruikt voor het koninklijk vervoer en de jacht.
Een eeuw later werd stadhouder Willem V eigenaar van Paleis Het Loo. Hij bleek een liefhebber van exotische diersoorten te zijn; deze dieren werden gezien als trofeeën. Willem V liet een menagerie, een dierentuin, inrichten voor papegaaien, zebra’s en zelfs een giraffe. Ook verhuisden in 1787 twee olifanten, Hans en Parkie, naar een speciaal voor hen gebouwde olifantenstal bij Paleis Het Loo.
Een orang-oetanvrouwtje uit Borneo stal de show. De aap leerde met lepel en vork eten en het hofpersoneel voerde haar aardbeien, slagroom en cognac.
Vier pony’s cadeau
Ook prinses Wilhelmina groeide met dieren op. Ze genoot bij haar speelchalet bij Het Oude Loo van geiten, fazanten, kippen, duiven, herten en konijnen. Ook verzorgde de prinses soms verweesde reetjes die in het Kroondomein waren gevonden.
De dieren hadden niet de functie om ermee te pronken, maar ze waren aangenaam gezelschap voor de prinses. Ze groeide als enig kind op tussen volwassenen en haar ouders vonden het belangrijk dat ze werd omringd door dieren. Op foto’s poseerde Wilhelmina vaak met haar lievelingsdier, de roodharige Ierse setter Swell. Ze vormden een onafscheidelijk duo.
Leren paardrijden hoorde ook bij de opvoeding van koninklijke kinderen. Eerst kreeg Wilhelmina ezeltje Grisette, waar ze mee wandelde en op leerde rijden. Voor haar zesde verjaardag kreeg de prinses een bijzonder cadeau: een rijtuig met vier shetlandpony’s: Baby, Puck, Browny en Blacky.
Benito met pensioen
Tegenwoordig hebben dieren voor de Oranjes vooral een rol als huisdier. Prins Bernhard en prinses Juliana hadden op Soestdijk plaats voor teckels, dalmatiërs, jachthonden en koningspoedels. Toen prinses Beatrix in 1962 naar Kasteel Drakensteyn verhuisde, nam ze haar golden retriever Joris mee. Beatrix poseerde regelmatig met haar hond. Verschillende honden kregen bij haar en prins Claus een thuis.
Prinses Beatrix heeft van jongs af aan ook een sterke band met paarden. Ze is een ervaren amazone. Schimmel Benito was het favoriete rijpaard van de prinses. In 2011 ging Benito met pensioen, na jarenlange trouwe dienst tijdens Prinsjesdag. Hij geniet van zijn oude dag in de stal van Paleis Het Loo.
De liefde voor dieren is de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane dus met de paplepel ingegoten. Ze rijden alle drie paard en zijn gek op Skipper en Nala. Daarmee lijkt de band tussen dieren en de Oranjes opnieuw bestendigd.
>>rd.nl/konhuis