Kosovaren kiezen Rugova als president
Het Kosovaarse parlement heeft maandag na vier maanden onderhandelen de gematigde etnisch Albanese leider Ibrahim Rugova gekozen tot president.
Nadat de volksvertegenwoordigers driemaal eerder tevergeefs hadden geprobeerd een nieuwe regering te installeren, stemde een overweldigende meerderheid maandag op Rugova. De stemming volgde een week nadat vertegenwoordigers van de belangrijkste partijen overeenstemming bereikten over een machtsverdeling. „Wij zullen gezamenlijk werken aan een vrij, democratisch, vreedzaam, welvarend en onafhankelijk Kosovo”, zei Rugova na de stemming.
Om tot president te worden gekozen had Rugova dit keer een eenvoudige meerderheid -61 van de 120 stemmen- nodig. Bij de eerdere stemronden was een tweederde meerderheid vereist. Uiteindelijk won Rugova met 88 tegen drie stemmen; vijftien parlementariërs onthielden zich van stemming.
De 57-jarige Rugova staat aan het hoofd van de gematigde Democratische Liga van Kosovo, met 47 vertegenwoordigers de grootste partij in het parlement. De Liga heeft echter niet voldoende zetels om alleen te regeren en accepteerde daarom vorige week een compromisvoorstel. De post van premier gaat volgens dit akkoord naar de partij van de voormalige rebellenleider Hashim Thaci, die als tweede eindigde bij de verkiezingen van november vorig jaar. De partij heeft de voormalige burgemeester van Mitrovica, de 47-jarige Bajram Rexhepi, naar voren geschoven voor het premierschap.
Blijkens het akkoord mag Rugova’s partij ministers leveren voor de posten Financiën, Onderwijs, Cultuur en Transport en Communicatie. Thaci’s partij levert de ministers voor Handel en Openbare Diensten. De Alliantie voor de Toekomst van Kosovo krijgt de beschikking over de ministeries van Milieu en Sociale Zaken.
De verkiezing van Rugova wordt gezien als een belangrijke fase in de realisering van zelfbestuur voor de door oorlog verwoeste Joegoslavische provincie. De president en het provinciale parlement gaan Kosovo samen met de Verenigde Naties en de NAVO besturen. De organisaties hebben sinds 1999 de leiding over Kosovo.
De hoogste VN-bestuurder in de provincie, Michael Steiner, heeft echter vetorecht over alle beslissingen die door lokale vertegenwoordigingen worden genomen. Het provinciale parlement is voorts niet bevoegd om de uiteindelijke status van Kosovo te behandelen; het heetste hangijzer in Kosovo. De etnische Albanezen willen onafhankelijkheid, terwijl de Servische minderheid wil dat Kosovo deel blijft uitmaken van Joegoslavië.
„Dit zijn mannen die voor de belangen van Kosovo zullen werken en Kosovo vooruit zullen helpen. Dit is een goede dag voor Kosovo”, zei Steiner.