Binnenland

Proces viervoudige moordzaak Kerkrade duurt een dag

De rechtbank in Maastricht behandelt op 8 juli de strafzaak tegen de 37–jarige oud–marinier Paul S. Hij wordt ervan verdacht dat hij in oktober in Kerkrade zijn 26–jarige ex–partner Daniela Vromen en drie van haar familieleden heeft doodgeschoten. De rechtbank heeft een dag uitgetrokken voor het proces.

ANP
2 July 2004 14:56Gewijzigd op 14 November 2020 01:23

Bewijstechnisch lijkt de zaak dan ook niet bijzonder gecompliceerd. S. kon op de dag van de moorden worden gearresteerd en heeft een bekentenis afgelegd. Van de liquidatie van de vader van Daniela waren ettelijke personen getuige. De 60–jarige man werd in de fitnesszaal van zijn sportschool doodgeschoten.

Vlak daarvoor had S. al zijn ex–vriendin, haar broer (34) en haar moeder (56) doodgeschoten. Dit gebeurde in de woning van de familie Vromen aan de Renierstraat. S., een geoefend schutter, was tijdens de dodelijke excercitie gehuld in militair tenue. Zijn broer heeft tevergeefs geprobeerd de moorden te voorkomen.

Een van S’. raadslieden, R. Corten, heeft eerder gezegd dat zijn cliënt zich niet bewust is geweest van wat hij deed en dat hij „buiten zichzelf" is geraakt. De oorzaak daarvan zou zijn gelegen in het feit dat S. op de dag van het drama zijn huis niet meer in kon omdat de sloten waren vervangen.

De andere advocaat van S., W. Anker, wil voorafgaand aan de zitting niets kwijt over de zaak. S. is ter gedragskundige observatie in het Pieter Baan Centrum (PBC) opgenomen geweest. „De conclusies van het PBC–rapport worden op de dag van het proces geopenbaard", aldus Anker, „en niet eerder."

Het Openbaar Ministerie gaat uit van viermaal moord met voorbedachten rade. S. riskeert daarmee een levenslange gevangenisstraf. Als het PBC tot de conclusie is gekomen dat S. de moorden niet of in verminderde mate kunnen worden toegerekend, kan de rechtbank hem tbs opleggen, al dan niet in combinatie met een tijdelijke celstraf.

Ook een levenslange gevangenisstraf in combinatie met de tbs–maatregel behoort tot de mogelijkheden. Die – zeer uitzonderlijke – sanctie legde het gerechtshof in Den Haag onlangs op aan de Haagse verpleegster Lucia de B. Het hof wilde daarmee voorkomen dat De B. zonder gedragskundige behandelig in de samenleving zou terugkeren, als de levenslange celstraf door gratieverlening zou worden omgezet in een tijdelijke. Het hof verklaarde in de zaak–Lucia de B. zeven moorden en drie pogingen daartoe bewezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer