Binnenland

Zorgen Kamer om band moskee met Koeweit

Partijen in de Tweede Kamer maken zich grote zorgen over de banden die de Haagse moskee As-Soennah zou onderhouden met bedenkelijke Koeweitse financiers. PVV-leider Geert Wilders wil er snel premier Mark Rutte over aan de tand voelen in de Kamer.

Redactie binnenland
30 April 2018 11:18Gewijzigd op 16 November 2020 13:11
Exterieur van de As-Soennah Moskee in Den Haag, die zou zijn gefinancierd met gelden van bedenkelijke bronnen uit Koeweit. beeld ANP, Alexander Schippers
Exterieur van de As-Soennah Moskee in Den Haag, die zou zijn gefinancierd met gelden van bedenkelijke bronnen uit Koeweit. beeld ANP, Alexander Schippers

Wilders wil de As-Soennah sluiten omdat „het openhouden van zo’n moskee levensgevaarlijk en onverantwoord is. De gewapende jihad, de doodstraf voor afvalligen en vrouwenbesnijdenis wordt gelegitimeerd en aangemoedigd” in het gebedshuis, stelde de leider van de grootste oppositiepartij maandagmorgen op Twitter.

Regeringspartij ChristenUnie zegt zich „hier al vijf jaar druk” om te maken, samen met de SP en coalitiepartners D66, CDA en VVD. Voorman Gert-Jan Segers verwacht van het nieuwe kabinet dat het gaat doen „wat het vorige steeds weer naliet: onze vrijheid verdedigen tegen de import van onvrijheid vanuit onder andere Golfstaten.”

De Belastingdienst moet de moskee haar status als goed doel en de belastingvoordelen die daarbij horen afnemen, vindt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij vindt het „bizar” dat giften aan de As-Soennah nog steeds aftrekbaar zijn van de belasting.

GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil roemt het „belangrijke onderzoekswerk” van NRC Handelsblad, de krant die samen met Nieuws-uur aan het licht bracht „hoe salafisten die gesponsord worden door dictatoriale golflanden de Nederlandse samenleving vergiftigen.” NRC en Nieuwsuur onthulden vrijdag dat een Koeweitse stichting waarvan onderdelen door de Amerikanen zijn aangemerkt als terroristische organisaties As-Soennah veel geld schonk.

Nieuwe wet

Volgens de Haagse burgemeester Pauline Krikke moeten Rijk en gemeenten beter gaan samenwerken om te kunnen optreden tegen ontwrichtende boodschappen die bijvoorbeeld in een moskee worden verkondigd.

Zij bepleitte zaterdag in Nieuwsuur een nieuwe wet. Die moet ministers en burgemeesters meer mogelijkheden geven om onwenselijke invloeden „die met buitenlandse financieringen meekomen naar instellingen in Nederland” een halt toe te roepen.

Publicist Afshin Ellian pleitte er maandagmorgen in Elsevier Weekblad voor de As-Soennah moskee te sluiten en een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer