Binnenland

Kamer wil regels ruimtelijk beleid

De Tweede Kamer vindt dat minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu duidelijker regels moet stellen aan de toekomstige inrichting van ons land. Nu wordt te veel aan provincies en gemeenten overgelaten en deze overheden weten eigenlijk niet aan welke criteria hun ruimtelijk beleid moet voldoen.

Redactie politiek
29 June 2004 11:06Gewijzigd op 14 November 2020 01:22

Dat bleek maandag in de Kamer tijdens een hoofdlijnendebat over de Nota Ruimte. Het thema van de ruimtelijke ordening voor de komende jaren is ”Centraal wat moet, decentraal wat kan”.

Uitgezonderd de kleine linkse fracties, kan de Kamer daar wel mee instemmen. PvdA, CDA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP vinden in meer of mindere mate dat minister Dekker de regie beter in handen moet nemen. CDA-kamerlid Van Bochove vindt „decentralisatie goed en verantwoord, maar er zijn wel kaders nodig.”

Zelfs VVD-kamerlid Geluk, een partijgenoot van minister Dekker, vindt dat de bewindsvrouw duidelijker regels moet stellen aan provincies en gemeenten: „Niet om te betuttelen, maar om kwaliteit te garanderen en snelheid te maken.”

De Tweede Kamer bekritiseerde verder het gebrek aan geld en juridische instrumenten voor provincies om meer verantwoordelijkheid voor de inrichting van hun grondgebied waar te kunnen maken. De bewindsvrouw erkende dat. Dit najaar komt ze met concrete voorstellen.

Dekker geeft in haar nota voorrang aan de economische ontwikkeling. Zo mag in verband met de voortdurende groei van Schiphol geen woningbouw meer plaatshebben in de directe omgeving van de luchthaven. De Tweede Kamer heeft daar geen moeite mee, zo bleek maandag. Wel hebben de fracties problemen met de aanwijzing van 300 hectare bedrijfsterrein in de Hoeksche Waard als overloop voor de Rotterdamse haven. De Kamer voelt er veel meer voor om dit gebied aan te wijzen als een nationaal landschap. Daarbinnen kan alleen ruimte zijn voor streekgebonden bedrijven.

Kritiek was er ook op het voorstel van Dekker om in de komende jaren 23.000 hectare grond aan te wijzen als bedrijventerrein. Uitgezonderd de LPF, vroegen de fracties om een nadere onderbouwing. Die zal binnenkort naar de Kamer gaan, zo beloofde Dekker.

De Kamer vindt het aantal aangewezen stedelijke netwerken te weinig. De bewindsvrouw heeft nu de Randstad, Brabantstad, Twente, Arnhem-Nijmegen, Zuid-Limburg en Groningen-Assen aangewezen. Het kabinet vergeet de regio Friesland en Zwolle, zo betoogde de Kamer. De minister lijkt niet van zins om toe te geven aan de wens van de Kamer.

De VVD wilde weten waarom het kabinet in de Nota Ruimte geen plannen heeft ontwikkeld voor kustuitbreiding bij Scheveningen. De Tweede Kamer is daar voor, zo bleek vorig najaar. De LPF pleitte voor inpoldering van het Markermeer. Zowel op het ene als op het andere voorstel heeft de minister niet gereageerd.

Het debat over de Nota Ruimte ging maandag over de hoofdlijnen; dit najaar vindt er een uitgebreid debat plaats. Dan zal de Kamer een concreet oordeel vellen over de beleidsvoornemens uit de nota. Op dat moment is er ook een nota over de mobiliteit van minister Peijs beschikbaar. De Kamer wil beide nota’s in samenhang behandelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer