Buitenland

Amerikaanse marinier gegijzeld in Irak

Iraakse guerrillastrijders hebben een Amerikaanse marinier gegijzeld. Dat heeft de Arabische nieuwszender Al-Jazeera zondag gemeld. De zender toonde beelden van de man. Zijn ontvoerders eisen de vrijlating van alle Irakezen uit „de gevangenissen van de bezetter.”

AP
28 June 2004 07:10Gewijzigd op 14 November 2020 01:22
BAGDAD - De Arabische nieuwszender Al-Jazeera toonde zondag beelden van een ontvoerde Amerikaanse marinier. Op beelden is een identiteitskaart te zien met de naam van de man, Wassef Ali Hassoun. Foto EPA
BAGDAD - De Arabische nieuwszender Al-Jazeera toonde zondag beelden van een ontvoerde Amerikaanse marinier. Op beelden is een identiteitskaart te zien met de naam van de man, Wassef Ali Hassoun. Foto EPA

Op de beelden is een identiteitskaart te zien met de naam van de man, Wassef Ali Hassoun. Ook staat aangegeven dat hij een marinier in actieve dienst is. De ontvoerders zeggen te behoren tot de Islamitische Reactie, de veiligheidstak van de Brigades van de Revolutie van 1920. De naam refereert aan de Iraakse opstand tegen de Britten na de Eerste Wereldoorlog.

De marinier was kort in beeld, gekleed in wat mogelijk een camouflage-uniform van de mariniers was en met een witte blinddoek voor de ogen. Volgens Al-Jazeera is de gijzelaar van Pakistaanse afkomst. Het leger sprak van een vermiste korporaal van Libanese afkomst met dezelfde naam. De ontvoerders hebben de marinier naar eigen zeggen op een basis naar buiten gelokt en hem vervolgens ontvoerd.

Het televisiestation Al-Arabiya zond zondag beelden uit van een andere, eveneens ontvoerde Pakistaan. Ook waren vier gemaskerde mannen te zien die dreigden de Pakistaan te onthoofden als de Amerikanen niet binnen drie dagen gevangenen vrijlaten uit de Abu Ghraib-gevangenis en gevangenissen in drie steden in Centraal-Irak: Balad, Dujail en Samarra.

De Pakistaan liet op de beelden een identiteitskaart zien van het Amerikaanse bedrijf KBR, dat in Irak veel werk verricht in opdracht van de Amerikaanse overheid. De man zei dat zijn ontvoerders zijn leven niet zouden sparen omdat hij ook een moslim is. Hij riep de Pakistaanse president Pervez Musharraf op de Pakistaanse ambassade in Irak te sluiten en geen Pakistanen meer naar Irak te laten gaan.

Het is onduidelijk of de ontvoerders van beide mannen banden hebben met Abu Musab al-Zarqawi, de Jordaanse terrorist die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de onthoofding van een Amerikaanse en een Zuid-Koreaanse gijzelaar. Al-Zarqawi’s organisatie Monotheïsme en Jihad heeft ook drie Turken ontvoerd en dreigt hen te onthoofden als Turkse bedrijven hun samenwerking met het Amerikaanse leger in Irak niet stopzetten.

Het ultimatum van de ontvoerders van de Turken loopt morgen af. Het Turkse ministerie van Defensie zei zondag dat niet zal worden onderhandeld met de gijzelnemers. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei dat de Amerikaanse troepen in Irak er alles aan doen om de gegijzelde Turken te vinden en te bevrijden.

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera zond zaterdag een videoband uit waarop te zien was hoe de drie Turken voor twee gewapende en gemaskerde mannen op hun knieën zaten terwijl ze hun paspoort omhooghielden. Het is niet duidelijk wanneer de mannen werden ontvoerd en voor welk bedrijf ze werkten. Turkse bronnen in Bagdad meldden dat de mannen donderdag onder nog onduidelijke omstandigheden waren verdwenen.

In een geschreven verklaring die Al-Jazeera bij de videoband ontving, riep Al-Zarqawi’s beweging Monotheïsme en Jihad op om in Turkije grote demonstraties te organiseren tegen het bezoek van de Amerikaanse president George Bush. Die nam maandag deel aan de NAVO-top in Istanbul en ontmoette zondag de Turkse president Ahmed Necdet Sezer en premier Recep Tayyip Erdogan.

De Iraakse interim-premier Iyad Allawi wil een amnestieregeling voor opstandelingen. Allawi schreef in de Britse zondagskrant The Independent on Sunday dat Irakezen die in opstand zijn gekomen uit frustratie, en niet om het land te destabiliseren, kunnen rekenen op een amnestie na 30 juni. Die dag is de machtsoverdracht aan de Iraakse interim-regering en eindigt de Amerikaanse bezetting van Irak formeel.

„De regering maakt een duidelijk onderscheid tussen Irakezen die hebben gehandeld tegen de bezetting uit een soort wanhoop en de buitenlandse terroristische fundamentalisten en misdadigers die alleen onschuldige mensen willen doden en verminken en Irak willen zien vallen”, aldus Allawi.

Bij de machtsoverdracht woensdag presenteert de interim-premier een programma voor nationale verzoening. Hij hoopt door de amnestieregeling „de harde kern van terroristen en criminelen te isoleren.” Het herstel van rust en veiligheid heeft prioriteit voor zijn regering.

Hierbij blijft hij aangewezen op hulp van de meer dan 150.000 militairen van de coalitie, maar de rol van de Irakezen moet worden versterkt op het veiligheidsterrein. De scheidende Amerikaanse bestuurder Paul Bremer zei dat de aanwezigheid van de Amerikaanse militairen na 30 juni minder zichtbaar zal zijn.

Verder wil Allawi oud-functionarissen die onder het bewind van Saddam Hussein hebben gediend, maar geen bloed aan hun handen hebben, uitnodigen mee te werken aan de opbouw van het land. Verder moet zijn overgangsregering zich richten op het herstel van de economie.

Intussen wordt Irak geconfronteerd met een geweldsgolf en nieuwe ontvoeringen. In de voornamelijk door sjiieten bewoonde stad Hilla op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Bagdad, ontploften zaterdagavond gelijktijdig twee autobommen. Daardoor kwamen 23 mensen om en raakten 58 mensen gewond.

Hilla was tot nu toe vrij rustig. Dit in tegenstelling tot Baquba. In die soennitische stad noordelijk van Bagdad vielen zaterdag bij aanvallen op partijkantoren, provinciehuis en politiepost zeker negen doden. In Jawala, ten noorden van Baquba, kwamen zondag zes man van de Iraakse Nationale Garde om toen hun controlepost onder vuur werd genomen. In Bagdad en Arbil vielen door diverse aanslagen zeker zeven doden.

Saddam Hussein wordt binnen een week overgedragen aan de Iraakse autoriteiten, zei Allawi zondag. Volgens Allawi brengen de Amerikanen en het Iraakse ministerie van Justitie het vereiste papierwerk momenteel in orde. „Op 2, 3 of 4 juli is Saddam in hechtenis van het Iraakse volk en de Iraakse regering”, zei Allawi in een interview met CNN. Een Iraaks tribunaal moet Saddam berechten wegens de misdaden die hij in zijn 23 jaar aan de macht heeft begaan. Of Saddam de doodstraf kan krijgen, is nog niet bekend. „Als ik erover zou mogen stemmen, zou ik er waarschijnlijk voor stemmen dat hij de doodstraf krijgt”, zei Allawi. De Amerikanen zijn van plan na de machtsoverdracht van woensdag maximaal 5000 gevangenen vast te houden. Zo’n 1400 anderen worden of vrijgelaten, of overgedragen aan de Iraakse overheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer