Tot zes jaar cel voor roekeloze bestuurders
Zeer gevaarlijk rijgedrag, zoals het vasthouden van een smartphone, wordt strenger bestraft tot maximaal twee jaar cel. Maar het kan zes jaar worden, als dergelijke „roekeloze” rijders daarbij een ongeluk veroorzaken.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) richt zijn vizier op automobilisten die onaanvaardbare risico’s nemen zonder acht te slaan op de veiligheid van anderen. Het betreft ook bestuurders die opzettelijk door rood licht rijden, de maximumsnelheid volstrekt negeren of rijden tegen de verkeersrichting in.
„Het gaat hier om bestuurders die zich nergens wat van aantrekken en bewust allerlei verkeersregels aan hun laars lappen”, aldus de bewindsman. Door preciezer te omschrijven wat roekeloos is, wil hij bereiken dat meer automobilisten vervolgd kunnen worden die onaanvaarbare risico’s nemen en de zwaarste ongelukken veroorzaken.
De minister wijst op snelheidswedstrijden, maar ook op bestuurders die zonder rekening te houden met andere weggebruikers al bellend rood licht negeren, veel te hard over een kruising rijden en een ongeval met dodelijke afloop of zwaar letsel veroorzaken.
„De grote gevolgen die verkeersongevallen kunnen hebben voor slachtoffers en nabestaanden vragen hierom. Maar ook wanneer ernstige overtredingen met grote risico’s voor de verkeersveiligheid zonder gevolgen blijven, moeten we daartegen krachtig kunnen optreden”, aldus Grapperhaus.
Voor gevaarlijk rijden gaat de maximum celstraf van twee naar zes maanden. Het gaat hier bijvoorbeeld om onverantwoorde inhaalacties. De minister wil verder dat de maximale celstraffen voor verkeersdelicten als rijden onder invloed, doorrijden na een ongeval en rijden zonder (geldig) rijbewijs omhoog gaan van drie maanden gevangenisstraf naar een jaar.