Buitenland

„Alzheimermedicijn is geldverspilling”

Donepezil, een medicijn dat veel aan Alzheimerpatiënten wordt voorgeschreven, werkt op de lange termijn niet. Dat schrijven Britse onderzoekers in het medische tijdschrift The Lancet dat vrijdag is verschenen.

AP
25 June 2004 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 01:21

Donepezil is een zogeheten cholinesteraseremmer, een categorie medicijnen die de mentale vermogens van Alzheimerpatiënten verbetert. Uit het onderzoek is echter gebleken dat dit alleen opgaat voor de eerste twee jaar van de ziekte. Op de lange termijn maakt het gebruik van het medicijn geen verschil, schrijft de leider van het onderzoek, Richard Gray van de universiteit van Birmingham.

Patiënten die donepezil gebruiken moeten net zo snel worden opgenomen in een verpleeghuis als patiënten die het middel niet slikken, is gebleken uit het onderzoek, dat drie jaar heeft geduurd en waarbij 565 patiënten werden onderzocht. Een deel van de patiënten kreeg donepezil, een ander deel een placebo. Beide groepen vertoonden dezelfde symptomen, onttakelden even snel en hadden net zo veel zorg nodig. De onderzoekers concluderen dat het middel niet kosteneffectief is en constateren dat er een effectiever middel nodig is.

De bevindingen worden bestreden door de Britse Alzheimer’s Society. Uit een recente enquête onder 2672 patiënten is gebleken dat 73 procent van mening is dat cholinesteraseremmers werken. De directeur onderzoek van de organisatie, Clive Ballard, zei dat het onderzoek van Gray er niet toe mag leiden dat patiënten het middel niet meer voorgeschreven krijgen, omdat velen er baat bij hebben.

Ook de twee farmaceutische bedrijven die de medicijnen maken, Pfizer en Eisai, trekken de bevindingen van Gray en zijn collega’s in twijfel. Volgens beide bedrijven zijn er te weinig patiënten onderzocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer