Donner verbiedt proef ’no cure no pay’ advocaten
Minister Donner van Justitie verbiedt een experiment met ’no cure no pay’ in letsel– en overlijdensschadezaken. Advocaten die naar prestatie worden beloond, zijn volgens de minister praktisch partij in een procedure. De schijn van belangenvermenging die dit oproept past niet bij het beroep van advocaat.
Donner heeft dit donderdag laten weten aan de Nederlandse Orde van Advocaten. Deze wilde op 1 november een vijfjarige proef beginnen. Een advocaat zou een afgesproken honorarium krijgen als hij een vergoeding voor zijn cliënt weet binnen te slepen. Heeft hij geen succes, dan krijgt hij niks.
Donner is bang dat advocaten alleen nog zaken aannemen waarin ze brood zien of waarmee grote bedragen zijn gemoeid. Daardoor zou het maatschappelijk belang van goede rechtsbijstand in het gedrang komen.
De Orde van Advocaten betreurt het voornemen van Donner maar zal het niet tegen zijn wil doorzetten. Voorzitter J. Brouwer bestrijdt dat advocaten alleen voor de krenten uit de pap zullen gaan. „Advocaten die per uur worden betaald, zouden ook de zaak kunnen rekken om meer te verdienen, maar ze zijn professioneel genoeg om dat niet te doen. Onderzoeken naar dit systeem in andere landen laat zien dat dit niet snel zal optreden."
Ook is Brouwer niet bang dat advocaten alleen zaken zullen aannemen met een hoge slagingskans. Als een advocaat een kansarme zaak wint, is dat juist goed voor zijn reputatie, bepleit Brouwer. Daarbij vraagt hij zich af of het wel zo eerlijk is als een advocaat aan een zaak begint die bij voorbaat al is verloren en daar toch geld voor vraagt.
Donner en de advocaten hebben volgens Brouwer een „waarderingsverschil". De advocaten stond juist voor ogen ook slachtoffers van een ongeval die geen advocaat kunnen betalen en geen rechtsbijstandverzekering hebben, toegang tot het recht te verschaffen. Alleen deze groep zou aan de proef mogen meedoen. Ook mag de aansprakelijkheid bij een ongeluk nog niet vaststaan.
De ANWB keerde zich al eerder tegen de proef. Bij verkeersongevallen is meestal duidelijk wie er schuld heeft en voor de schade op moet draaien. De organisatie vreesde dat advocaten ook in zaken die het slachtoffer toch wel zou winnen, de veel lucratievere no cure no pay–contracten aanbieden.
De PvdA is „dubbel" over het besluit van de minister. PvdA–Kamerlid Wolfsen vindt het no–cure–no–pay systeem op zich niet goed en kan zich vinden in de argumenten van Donner. Tegelijk zag de PvdA’er de proef wel zitten, omdat dit bedoeld was voor minder draagkrachtigen. „Doordat de griffierechten en de eigen bijdrage flink omhoog gaan, wordt rechtshulp juist voor deze groep onbetaalbaar. De proef zou dat gat beperken", aldus Wolfsen. Hij wil een en ander met de minister overleggen.