Opstandelingen veroorzaken bloedbad in Iraakse steden
Nog geen week voor de officiële machtsoverdracht aan een Iraaks bestuur hebben opstandelingen in de Iraakse steden Mosul, Baquba, Fallujah, Ramadi en Bagdad aanslagen gepleegd. Alleen in de noordelijk stad Mosul kwamen door aanslagen met autobommen al zeker 44 mensen om het leven, aldus het Iraakse ministerie van Gezondheid.
Het ministerie stelde dat bij de aanslagen in Mosul zeker 216 personen gewond raakten. In de stad ontplofte een aantal autobommen voor politiebureaus. Getuigen berichtten over zeven explosies en tal van verwoeste auto’s in de stad. In de straten van Mosul zijn schermutselingen tussen politiemensen en guerrillastrijders uitgebroken.
Bij een aanslag in de stad Baquba, op ongeveer 60 kilometer ten noorden van Bagdad, kwamen zeker dertien mensen om het leven en raakten vijftien personen gewond. Onder de doden zijn veel politiefunctionarissen.
Na de aanslag raakten Amerikaanse militairen in Baquba slaags met opstandelingen. Een militaire woordvoerder liet weten dat daarbij twee Amerikanen werden gedood en drie anderen gewond raakten. Bij luchtaanvallen op Baquba raakten de Amerikanen met lasergeleide raketten drie huizen en een sportcomplex. De Amerikaanse generaal Kimmitt zei dat de Amerikanen in Baquba te maken hebben met dertig tot veertig opstandelingen.
De groepering van terroristenleider Abu Musab al–Zarqawi heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Baquba opgeëist. In de verklaring uit de groepering dreigementen aan iedereen die met de internationale coalitie en Iraakse politie samenwerkt.
De Amerikanen beschouwen Al–Zarqawi als de hoogste vertegenwoordiger van het terreurnetwerk al–Qaeda in Irak. Zijn groepering is onder meer verantwoordelijk voor de onthoofding van een Zuid–Koreaan afgelopen week en voor een reeks aanslagen in Irak.
Ook in de westelijke stad Fallujah vechten Amerikaanse militairen tegen tegenstanders van de internationale coalitie. Een legerwoordvoerder zei dat rebellen bij Fallujah een Amerikaanse helikopter neerhaalden, maar dat de twee piloten van het toestel in veiligheid zijn gebracht. Getuigen lieten weten dat grote groepen inwoners van Fallujah de stad proberen te ontvluchten.
In Ramadi namen opstandelingen verscheidene politiebureaus onder vuur. Daardoor kwamen vijf politiemensen om het leven. Een man die een zelfmoordaanslag in Ramadi wilde plegen werd gedood. In deze stad, ongeveer 100 kilometer ten westen van Bagdad, braken eveneens gevechten tussen Amerikanen en Iraakse rebellen uit.
Ook in Bagdad zelf sloegen tegenstanders van de internationale coalitie toe. Vier Iraakse veiligheidsfunctionarissen werden gedood door een aanslag in het zuiden van de stad. Een man in uniform blies zich daar op.
Een Amerikaanse functionaris stelde dat sprake was van gecoördineerde aanvallen. Hij zei dat de rebellen instabiliteit willen veroorzaken in de aanloop naar de machtsoverdracht van 30 juni.