Minister onderzoekt spaarsysteem zorg
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid laat onderzoek doen naar de mogelijkheid van een spaarsysteem in de gezondheidszorg. Daarmee kunnen burgers op vrijwillige basis geld opzijzetten voor hun zorguitgaven. Op de lange termijn zou het systeem een verplichtend karakter kunnen krijgen.
De bewindsman zei woensdag tijdens een bijeenkomst van de conservatieve Edmund Burke Stichting in Den Haag dat hij de eigen verantwoordelijkheid van mensen voor de zorg wil stimuleren. Hij doet dat door de invoering van eigen bijdragen en van een no-claimteruggave in de zorg. „Een spaarsysteem bevordert de eigen verantwoordelijkheid. Ik wil daarnaar gaan kijken. Intuïtief spreekt dat me enorm aan”, aldus de bewindsman.
Kern van het spaarsysteem is dat mensen een bepaald percentage van hun salaris opzijzetten om zorguitgaven voor de toekomst te kunnen betalen. Singapore heeft al zo’n systeem. Daar betalen de mensen een deel van de ziekenhuiskosten, hun medicijnen en het artsenbezoek zelf. Iedereen moet het fonds tot een bepaald bedrag vullen. Als het leeg is, kunnen de burgers een beroep doen op een noodfonds.
In een nota die vorige week uitkwam, bepleiten de conservatieven de invoering van zo’n spaarsysteem in ons land. De overheid moet het wel fiscaal aantrekkelijk maken. In eerste instantie wil de conservatieve denktank dat mensen voor medicijnen en huisartskosten gaan sparen. Op langere termijn zouden er meer zorguitgaven onder moeten vallen. De kosten voor verzorging van langdurig zieken moeten daarvan zijn uitgezonderd.
Minister Hoogervorst ontving woensdag tijdens de bijeenkomst een rapport over de (on)tevredenheid van Europese burgers over hun zorgstelsel. Uit het rapport blijkt dat Nederlanders de gezondheidszorg in ons land een 6,7 geven. Op Frankrijk na is dat het hoogste uit de onderzochte landen. De Fransen deelden een 6,9 uit.
Tweederde van de Nederlanders denkt dat de kwaliteit van de zorg zal achteruitgaan als het zorgstelsel niet wordt hervormd. Toch is het draagvlak voor stelselwijziging niet groot en zeker niet als de burgers hogere premies moeten gaan betalen. Volgens de conservatieven is een wijziging van de mentaliteit van de burgers nodig zodat ze de eigen (financiële) verantwoordelijkheid wel willen nemen. Minister Hoogervorst is het daar roerend mee eens.