Christelijke jongere weet vaak geen raad met geloofstwijfel
Veel christelijke jongeren lopen met „essentiële geloofstwijfels” rond, maar ze weten vaak niet goed hoe ze daarmee kunnen omgaan.
Dat blijkt uit een onderzoek van Alpha Nederland en BEAM, de jongerenorganisatie van de Evangelische Omroep (EO) onder 875 hierbij aangesloten jongeren.
Zo’n 80 procent van de ondervraagden geeft aan weleens twijfels met betrekking tot het geloof te hebben. Opvallend is dat de jongeren meer over zichzelf als christen twijfelen dan over het bestaan van God. Jongeren uit evangelische gemeenten twijfelen bovengemiddeld aan de vraag of ze wel een goede christen zijn. Jongeren uit de bevindelijk gereformeerde kring (Gereformeerde Gemeenten, Hersteld Hervormde Kerk en de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland) tobben vaker over de vraag af of ze naar de hemel gaan, waarom ze het geloof zo weinig ervaren en hoe ze moeten bidden.
Van de ondervraagde jongeren brengt 67 procent zijn twijfels weleens ter sprake. Ze delen hun geloofstwijfels vooral met vrienden (84 procent), door te bidden (56 procent), op hun jeugdgroep (48 procent) en met hun ouders (36 procent). De jongeren die hun twijfels niet aankaarten, zo’n 33 procent, geven onder andere aan dat ze niet goed weten met wie en hoe ze hun twijfels kunnen bespreken. Ook zijn er jongeren die hun twijfels niet willen delen, sommigen schamen zich ervoor.
(tekst gaat verder onder afbeelding)
Meer dan de helft van de ondervraagde jongeren (52 procent) gaat met enige regelmaat actief op zoek naar antwoorden op twijfels en levensvragen. Zo’n 20 procent gaat er passief mee om; als ze toevallig informatie tegenkomen, nemen ze die tot zich. De overige jongeren zijn niet op zoek, nemen er geen tijd voor of zijn bang om met zichzelf geconfronteerd te worden.
„De resultaten laten zien dat jongeren wel degelijk bezig zijn met hun geloofstwijfels, maar dat zij dit vooral alleen doen”, zegt Wilke Stuij (EO BEAM). „Ik hoop dat jongeren steeds meer ontdekken dat hun twijfels besproken mogen worden. Het is tijd dat de schaamte rondom dit onderwerp afneemt. Om dit te bereiken is het belangrijk dat gezinnen, gemeenten en vriendengroepen veilige plaatsen zijn waar de jongeren én hun twijfels niet worden veroordeeld.”
Volgens woordvoerder Marjolein van Dijk van Alpha geeft het onderzoek aan kerken, jeugdgroepen en ouders handvatten voor het gesprek met jongeren. „Ik zie hierin niet alleen een uitdaging voor EO BEAM en Alpha-Youth, maar voor iedereen die met tieners en jongvolwassenen te maken heeft. Het zou goed zijn als deze onderwerpen hoog op de agenda komen te staan in geloofsgesprekken met jongeren, maar bijvoorbeeld ook in preken of op jeugdavonden. Er is nog een wereld te winnen.”
De meest genoemde twijfels uit het onderzoek zijn: ”Doe ik genoeg aan mijn geloof?” (83 procent), ”Ben ik een goede christen?” (81 procent) en ”Werkt de Heilige Geest in mij?” (68 procent).
Er wordt volgens het rapport „opvallend weinig” getwijfeld aan het bestaan van God. Toch vraagt 37 procent zich dit soms af.