Defensie verwijdert napalm op Vliehors
Het ministerie van Defensie trekt 700.000 euro uit om een vervuild militair oefengebied op de Vliehors te saneren. De 20 vierkante meter grond werd in de jaren ’60 onder meer gebruikt om te oefenen met napalm die van vliegtuigen werd gegooid.
Het ministerie en de Waddenvereniging hebben dat woensdag bekendgemaakt.
Defensie begon in 2002 al vrijwillig met de sanering, maar de Waddenvereniging vond dat er niet goed rekening met de natuur werd gehouden. Defensie staakte daarop de werkzaamheden. Na overleg tussen de Waddenvereniging, Staatsbosbeheer en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werd het saneringsplan aangepast en kan de sanering dit jaar hervat.
De Waddenvereniging en Defensie liggen nog wel met elkaar in de clinch over enkele andere vervuilde delen van de Vliehors. Het ministerie erkent dat er nog metaal en munitie in het zand van de Vliehors ligt, maar dat zou geen gevaar voor het milieu opleveren. „Na een oefening ruimen we het afval meteen op. We nemen dan altijd meer afval mee dan de oefening oplevert. Dus daardoor wordt het steeds schoner”, aldus een zegsman.
De Waddenvereniging vindt dat het ministerie volledig moet stoppen met de activiteiten op Vlieland.
Woensdag troffen beide partijen elkaar bij de Raad van State in Den Haag. De zaak was aangespannen door de Waddenvereniging. Deze verwijt Defensie niet te beschikken over een WVO- vergunning (Wet verontreiniging oppervlaktewater).